Petak 26.10.2018.
11:15
Đ. Barović - Vesti

"Bitka na Košarama": Svedočenje 70 učesnika "pakla"

Ministarstvo odbrane Srbije
 

Prema rečima priređivača Radenka Mutavdžića knjiga je svojevrsno vraćanje duga herojima koji su tokom NATO agresije 1999. godine branili i odbranili državnu granicu SR Jugoslavije prema Albaniji.

- O tim slavnim danima odbrane otadžbine svedočili su učesnici bitke, u slavu i čast svojih 108 poginulih saboraca, za istoriju i za nova pokolenja - naglašava Mutavdžić.

Predstavljajući ovu knjigu, pukovnik Duško Šljivančanin, tadašnji komandant 53. graničnog bataljona na Košarama je istakao da je veoma važno zbog budućih generacija stalno podsećati na časnu i herojsku borbu srpske vojske.

- Svi oni koji kažu drugačije jednako su licemerni i zlonamerni, kao i oni koji su agresuju nazvali "Milosrdni anđeo" - naglasio je Šljivančanin i dodao da je 53. granični bataljon, jedan od tri granična bataljona Prištinskog korpusa koji je obezbeđivao državnu granicu u dužini od 68 kilometara.

-To je najteži i najsuroviji deo naše državne granice, na kome su, od kako postoji, mučki ginuli i ubijani naši graničari - podsetio je ovaj pukovnik.

General-major u penziji Dragan Živanović, komandant 125. motorizovane brigade, govoreći o borbama na Košarama rekao je da je to bila odsudna odbrana koja je iziskivala i gubitke.

- Meni je žao zbog toga, imali smo 108 poginulih, i ta borba prsa u prsa, takođe je dovela do većih gubitaka. To su bile svakodnevne borbe, od 9. aprila do 10. juna, kada smo se posle Kumanovskog sporazuma, povukli sa tih položaja i sa teritorije Kosova i Metohije - objasnio je general Živanović.

Pukovnik u penziji Vidoje Kovačević, načelnik štaba 63. padobranske brigade  i komandant borbene grupe na Košarama  podsetio je da su "padobranci", kao i pripadnici 125. i 549. motorizovanih brigada odlikovani Ordenom narodnog heroja.

"Nema ništa svetlije nego braniti svoj narod i svoju državu, a ljudi koji su tamo bili zaslužuju svako poštovanje".

Više o knjizi "Bitka na Košarama", ali i celoj ediciji "Ratnik" možete pročitati u vikend broju "Vesti" ili preko naše platforme "Vesti Digital".

2024 © - Vesti online