Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 26.08.2018.
16:49
Tanjug, Vestionline A

Sudovi i tužilaštva se vraćaju u Palatu pravde?

Ministarka pravde Nela Kuburović veruje da će u Palatu pravde u septembru naredne godine biti useljeni Prvi osnovni sud, Prvo osnovno tužilaštvo, Viši sud i Više tužilaštvo, odnosno da će se nakon rekonstrukcije zgrade vratiti na staru adresu.

Tanjug
Nela Kuburović: izmenom Ustava sudstvo će biti nezavisnije u smislu postupka izbora

U intervjuu za Telegraf Kuburović kaže i da je zatvor u Pančevu završen, te da će 1. oktobra biti otvoreno blizu 20 hiljada kvadrata u tom objektu. 

Objašnjava da će to biti moderan zatvor, možda i najmoderniji u regionu, zatvorenog tipa, sa najsavremenijim bezbednosnim sistemom, a da je predviđeno da u njemu bude 500 osuđenika, odnosno 300 osuđenika i 200 pritvorenika.

Ona je najavia i početak izgradnje palate pravde u Kragujevcu, navodeći da je ugovor o gradnji potpisan nedavno, te da je za naredne dane planirano polaganje kamena temeljca.

- To je možda i najveći projekat, zato što je reč o izgradnji potpuno nove zgrade u kojoj će biti smešteno 11 pravosudnih organa, koji su raštrkani po celom Kragujevcu i rade u potpuno neadekvatnim uslovima - navela je ministarka.

Ona je za Telegraf ponovila da će će do kraja avgusta biti završen nacrt ustavnih amandmana i da će biti upućen vladi, te da je tekst usklađen sa mišljenjem Venecijanske komisije.

Kako je navela, Vlada najpre treba Skupštini da uputi predlog da se uopšte uđe u razmatranje promene Ustava i to treba da odobri dve trećine poslanika, a nakon toga može da se govori o konkretnom predlogu promene ustavnih amnadmana.

Podsetila je i da je cilj promene Ustava pre svega da se dođe do dobre osnove za donošenje brojnih zakona, navodeći da će se menjati zakoni o sudijama, o javnom tužilaštvu, o uređenju sudova, o pravosudnoj akademiji...

Upitana kako će se birati tužioci, a kako Visoki savet sudstva, odnosno tužilaštva, Kuburović kaže da će se ispoštovati preporuka Venecijanske komisije da se samo Republički javni tužilac bira u Skupštini, a da će sve javne tužioce birati Visoki savet tužilaštva.

Podsetila je da je Vlada Srbije usvojila predlog Zakona o lobiranju i da je on upućen u Skupštinu, te dodala da je Zakon o korupciji novi naziv za Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije i da se on trenutno nalazi na ekspertizi u Briselu.

To su, kako je rekla, dva zakona, kojima se ispunjavaju obaveze Srbije iz Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i preporuke organizacije GRECO.

Ministarka veruje da će izmenom Ustava sudstvo biti nezavisnije u smislu postupka izbora, mada, kako je navela, kad se govori o nezavisnosti sudstva važno je napomenuti da li se o nezavisnosti govori u vezi s izborom sudija ili u vezi s postupanjem sudova. 

- Kada je reč o pojedinačnom postupanju i sudije i tužioci imaju dovoljno integriteta da donose odluke isključivo samostalno na osnovu Ustava i zakona - navela je.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online