Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.04.2019.
00:11
D. Dekić - Vesti A

Srbija kao zemlja čuda

Uoči mitinga srpske opozicije u Beogradu vlast je rešila da ukrade politički šou. Nekoliko državnih funkcionera i desetine poslanika vlasti najavili su štrajk glađu, "zbog nasilja koje sprovode lideri opozicionog Saveza za Srbiju (SzS)", a onda su odustali od toga i najavili da ostaju u Skupštini Srbije i grada Beograda da ih brane od demonstranata.

Tanjug
Ne izlaze iz Skupštine: Poslanici SNS

Gladovanje je prvi najavio ministar odbrane Aleksandar Vulin, a potom je stigla vest da mu se pridružuju zamenik beogradskog gradonačelnika Goran Vesić, republički poslanici i lokalni odbornici.

Vulinov potez Vojni sindikat Srbije nazvao je "teatrom apsurda", a građani su u prvi mah mislili da je najavljeni štrajk glađu ministra šaljiva vest sa portala Njuz net.
- Moram da razočaram građane. Mada bih voleo da je to vest koju smo mi izmislili - kaže jedan od njuzovaca Nenad Milosavljević.

On ističe da je za neverovati da su za dva dana, svet šokirale dve do sada neviđene pojave.
- Evo, prvi put je snimljena crna rupa, ali i da je negde vlast rešila da štrajkuje protiv opozicije - kazao je Milosavljević, koji i dalje ne može da poveruje da vlast koja ima sve mehanizme u rukama nije mogla nikako drugačije da se izbori sa "zlom opozicijom".

Odbrana parlamenta

Aleksandar Vulin je izazvao čitavu pometnju, jer je prvobitno najavio da će se obratiti javnosti u podne, posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Obraćanje je ipak odložio, a u međuvremenu su se kao na traci pred kamerama ređali predstavnici vlasti.

U podne je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zamolila građane da čuvaju skupštinu od protesta opozicije, ali i 19. aprila kada bude skup vlasti "Budućnost Srbije". Ona je sve poslaničke grupe pozvala na konsultacije o radu parlamenta u utorak.

Činilo se da Maja Gojković smiruje strasti, a sat kasnije šef poslaničkog kluba SNS-a Aleksandar Martinović izjavio je da se "za sada odustaje od štrajka glađu". Međutim, i da će poslanici vladajuće koalicije biti u parlamentu da ga "odbrane od onih koji nasiljem, divljaštvom, rušenjem, fašizmom pokušavaju da preuzmu vlast i promene izbornu volju građana".

Još sat kasnije Goran Vesić je bio direktniji tvrdeći da opozicionim mitingom "huligani pokušavaju da naprave haos u zemlji i dođu na vlast".

Prorok Nele Karajlić

Deo analitičara smatra da je vlast svim ovim pokušala da skrene pažnju javnosti sa mitinga današnjeg mitinga na koji je SzS pozvao građane iz cele Srbije.

Usijale su se i društvene mreže, na kojima je puštan humoristički skeč iz Top liste nadrealista od pre gotovo tri decenije u kom rukovodstvo rudnika stupa u štrajk glađu, zahtevajući da se rudarima smanji plata, pošto ima treba novac za školovanje dece u Švajcarskoj.

Ljudi su komentarisali da je Dr Nele Karajlić (Nenad Janković) predvideo stvarnost, ali on nije imao odgovor na pitanje "Vesti" da li se osećao kao prorok.

- Ne znam o čemu pričate, ali ako je taj spot zanimljiv ljudima, drago mi je - odgovorio je kratko Janković.

Imitiranje opozicije

Grupa Srba s Kosova u petak je pošla pešice ka Beogradu da bi prisustvovali skupu vlasti 19. aprila. Kažu da tako žele da podrže politiku predsednika Srbije, jer u njoj vide jedinu garanciju opstanka. Da podsetimo, aktivisti opozicionog Lokalnog fronta iz Kraljeva pešačili su 170 kilometara da bi 16. januara stigli u Beograd na na skup povodom godišnjice ubistva lidera Olivera Ivanovića.

Vojni sindikat bi u skupštinu

Vojni sindikat Srbije imao je nameru da se pridruži ministru Vulinu u štrajku glađu, pa su Maji Gojković uputili zahtev da im odobri ulazak u Skupštinu.
- Ne ulazeći u politikantske motive, i ne podržavajući nijednu političku stranku niti lidera, motivisani smo isključivo kršenjem ljudskih prava, Ustava, povelja UN, sindikalnih prava, pljačkom budžeta i torturom ministra Vulina u prethodne tri godine. Ovaj lažni levičar, i najbogatiji kapitalista među socijalistima, grubo zloupotrebljava aktuelni trenutak - saopštio je Vojni sindikat.

Gladovanje nije bezbedno

Čačanski SNS otkazao je najavljeni štrajk glađu "iz bezbednosnih razloga". Međutim, lokalni medij "Ozon pres" navodi da većina njihovih odbornika nije prihvatila da se solidarno priključi gladovanju.

"Zbog divljaka kasne radovi"

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da se čini sve ne bi li se do 1. septembra završila rekonstrukcija centralnih trgova i ulica, ali da je taj rok ugrožen jer su radnici sprečeni da rade.
- Cilj moje odluke da stupim u štrajk gladu, koju su podržali gradski funkcioneri i odbornici, jeste da se skrene pažnja na huligane, divljanje na ulicama i sprečavanje razvoja grada - rekao je Vesić i pozvao građane da ne nasedaju na pozive opozicije "koja želi da izazove nerede i krv na ulicama".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online