Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.09.2017.
18:03
Lj. Ivanović - Vesti A

U EU do 2025. godine

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker najavio je da ova komisija planira da do kraja naredne godine izradi strategiju za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore EU sa perspektivom pristupanja 2025. godine.

EPA/Mathieu Cugnot
Vreme je za nove članice: Žan-Klod Junker

Junker je pismo o ovim namerama uputio predsedniku Evropskog parlamenta i predsedavajućem Saveta EU o strategiji širenja EU. U jednom od 10 prioriteta u okviru "plana za ujedinjeniju, snažniju i demokratskiju EU", u pismu se pominju Srbija i Crna Gora kao glavni kandidati sa zapadnog Balkana za pristupanje EU, čiju bi strategiju za uspešno pristupanje trebalo izraditi. Junker poseban naglasak stavlja na "oblasti vladavine prava, osnovnih prava i borbi protiv korupcije i kompletnu stabilnosti čitavog regiona".

I dok je Crna Gora daleko odmakla sa otvorenih 22 poglavlja i zatvorena četiri, Srbiju čeka veoma težak posao u nekoliko posebno osetljivih oblasti. Najveće temeljno pitanje je vladavina prava, ali i poglavlje 35 u okviru kojeg Srbija mora da zaključi sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Od Beograda zavisi

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je, uoči posete Beogradu, rekao da je unutrašnji dijalog o Kosovu "hrabra inicijativa predsednika Srbije".

- Pregovarački okvir zahteva sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova koja doprinosi očuvanju mira i stabilnosti u regionu i garantuje zaštitu prava svih građana - rekao je Han i dodao da je evropska perspektiva Srbije čvrsta i neupitna, a da tempo pristupnih pregovora zavisi od tempa reformi, naročito u vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Ipak, na dnevni red već idućeg meseca dolazi još jedno osetljivo pitanje u poglavlju 31 koje se odnosi na spoljnu i bezbednosnu politiku. Tu je naročito klizav odnos Srbije sa Rusijom koja je pod sankcijama EU zbog aneksije Krima i rata u istočnoj Ukrajini. Srbija je dosad uspevala da izbegne da uvede sankcije Rusiji, ali ako one opstanu na duži rok, to neće moći da izbegne.

Ima u EU zemalja, odnosno zvaničnika koji se protive embargu Moskvi, od nemačkog vicekancelara Zigmara Gabrijela, do mađarskog i grčkog premijera Viktora Orbana i Aleksisa Ciprasa. Ali sve zemlje članice svakih šest meseci uredno glasaju za produženje sankcija Rusiji.

Tu je i ne sasvim jasno pitanje Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu u kojem neki vide nukleus nekakve ruske baze, tim pre što Moskva pritiska Beograd da humanitarcima dodeli diplomatski imunitet. Brisel, ali i Vašington za takav ustupak Beograda neće ni da čuju.

Dobro idu pregovori

Han je rekao da pristupanje EU nije samo nacionalni cilj Srbije već i EU koja je zbog toga od 2000. uložila oko tri milijarde evra subvencija.

- Sa deset već otvorenih poglavlja od kojih je nekoliko privremeno zatvoreno, ili su na putu, Srbija ostvaruje kontinuirani napredak - rekao je evropski komesar.

Krajem oktobra u Beogradu će početi pregovori sa Spoljnopolitičkim odborom EU o poglavlju 31. Profesor Bojan Milisavljević kaže da je očigledno da sadašnja spoljna politika Srbije nije potpuno usklađena sa politikom EU zbog njenog odnosa sa Rusijom i da u tom domenu treba očekivati neku vrstu pritiska.

- Pravilo je da neka država usaglasi svoju spoljnu politiku sa Briselom do momenta ulaska u EU. Tako da ovo pitanje još neće biti primarni zahtev, ali svakako će nam biti ispostavljen i očekivaće se da se do momenta ulaska u članstvo uskladimo u potpunosti sa spoljnom politikom EU - navodi sagovornik Sputnjika.

Nema puno čekanja

Član Spoljnopolitičkog odbora EP i predsednik delegacije za saradnju sa Srbijom Eduard Kukan očekuje da do 2025. godine Srbija zakuca na vrata EU. On očekuje da Srbiju Unija "neće pustiti dugo da čeka". Kukan istovremeno kaže da je pravljenje prognoza i licitiranje datumima u politici vrlo "varljiv zadatak" i da je namerno napravio razliku između "kucanja na vrata" i "prolaska kroz vrata" članstva u EU.

Dušan Proroković iz Centra za strateške alternative kaže da je taj proces uslovljavanja odnosa Srbije prema Rusiji već započeo našim integracijama u EU. Proroković ne deli optimističnost srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, koji je na ovu temu rekao da očekuje da će se odnosi velikih sila stabilizovati do trenutka kad Srbija bude na redu za ulazak u EU, jer u protivnom, neće biti teško samo Srbiji već i EU.

Put Srbije u Evropsku uniju

2005 - Izrađena Studija o izvodljivosti za članstvo
2008 - Potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU
2009 - Srbiji ukinute vize za Šengen zonu
2012 - Srbiji dodeljen status kandidata za članstvo
2014 - Počeli pregovori o članstvu
2017 - Od 35 otvoreno 10 i zatvorena dva poglavlja pregovora

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online