Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 04.02.2016.
04:00
N. Jokić - Vesti A

Poruka Beogradu: Ne dirajte novinare!

Danas popodne na plenarnom zasedanju u Strazburu Evropski parlament glasaće o Rezoluciji o Srbiji, kojom se poziva na što skorije otvaranje ključnih pregovaračkih poglavlja 23 i 24 o funkcionisanju pravne države i ljudskim pravima.

N. Durović
Vlast da pokrene istrage o aferama koje su mediji otkrili

U nacrtu rezolucije pozdravlja se napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine tokom 2015. godine, a vlasti se pozivaju da u potpunosti i blagovremeno primene do sada postignute sporazume, uz napomenu da je to jedan od uslova za pristupanje Srbije EU.

Naglašava se značaj konstruktivnog pristupa srpske vlade regionalnoj saradnji i u rešavanju migrantske krize.

Pozdravlja se angažovanje Srbije u normalizaciji odnosa s Kosovom i ističe volja Beograda da do kraja sprovede sporazume o Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama, energetici i mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici. Konstatuje se da će biti potreban napor kako bi se progresivno uskladila spoljna i bezbednosnu politika Srbije sa politikom EU, uključujući tu i odnos sa Rusijom.

Srbija se u tekstu rezolucije poziva da nastavi sa sistematskim reformama, obezbedi da rad sudija, tužilaca i medija bude oslobođen političkog uticaja i pojača napore u borbi protiv organizovanog kriminala. Ocenjuje se da je u Srbiji izvestan napredak postignut u borbi protiv korupcije, inače opšteraširenoj u regionu, ali da je situacija još uvek zabrinjavajuća.

U nacrtu rezolucije se kaže da je EP zabrinut zbog odsustva napretka kad je reč o slobodi izražavanja i slobodi medija.

"Politički pritisci u Srbiji nastavljaju da ugrožavaju nezavisnost medija podstičući ih na autocenzuru", piše u predlogu rezolucije.

Osude i pre presude

U rezoluciji Evropskog parlamenta izražava se zabrinutost kad je reč o tekućim kriminalnim aferama o kojima informacije cure u medije što predstavlja gaženje načela nevinosti pre nego što se dokaže krivica. Takođe pozivaju se vlasti Srbije da otvore istrage o krupnim aferama o kojima su mediji izvestili.

Izražava se zabrinutost zbog toga što su "novinari predmet političkih pritisaka, nasilja i pretnji".
EP poziva vlasti Srbije da istraže sve napade na novinare na koje je ukazala i Međunarodna asocijacija novinara i podseća da novi zakoni o medijima treba da budu primenjeni u celini. Takođe naglašava da je potrebno da sve bude jasno kada je reč o finansiranju medija i vlasništvu nad medijima.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.02.2016. 11:11
Pa kaj je vama decki? Kaj vi ne znate da je ovaj momak bio sef svim novinarima za vrijeme mog Slobice? Pa nije on kriv, on i dalje misli da je na toj funkciji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online