Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 28.01.2016.
22:10
Tanjug, Vestionline A

Usvojena Rezolucija o Kosovu: Situacija povoljna po Srbiju

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je Rezoluciju o stanju ljudskih prava na Kosovu koju je predložio izvestilac Avgustin Konda iz Španije. Šefica delegacije Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini SE Aleksandra Đurović rekla je da je glasanjem u plenumu usvojena Rezulucija koja je povoljna po Srbiju imajući u vidu da su odbijena sva tri amandana kosovskih Albanaca.

Arhiva
Zvanicčnici tvrde da je usvajanje Rezolucije dobra vest za Srbe na Kosmetu

Đurovićeva je rekla da je Parlamentarna skupština SE odbila amandmane albanske strane kojima su, između ostalog, hteli da se iz Rezolucije izbriše obaveza formiranja Zajednice srpskih opština. Ona je dodala da je glasanjem u plenumu usvojena Rezolucija koju je predložio izvestilac Avgustin Konda iz Španije.

- Rezolucija je povoljna za nas i ima dosta kritika na račun korupcije i poštovanja ljudskih prava. Gospodin Konda i Savet Evrope imaju stav da ostaju pri statusnoj neutralnosti i poštovanju vrednosti kojima se bavi SE - navela je Đurovićeva.

Prema njenim rečima, odbijen je i amandman kojim je albanska strana želela da promeni deo teksta u kojem je navedeno da je Unesko odbio članstvo Kosova u toj organizaciji, tako da se navede samo rezultat glasanja.

- Hteli su, takođe, da se uključi da Kosovo sarađuje direktno sa Europolom i Interpolom, a ne preko Unmika, što je deo Rezolucije - rekla je ona.

- Oni su u odsustvu izvestioca Konde, koji nije ponovo izabran na decembarskim izborima u Španiji, hteli to da izmene, ali na plenumu se glasalo i sva tri amandamana su obijena. Rezolucija je usvojena kakva je bila - navela je Đurovićeva.

Konde uradio dobru stvar

Član delegacije Skupštine Srbije pri Parlamentarnoj skupštini SE Žarko Obradović je pohvalio rad izvestioca Kondea na izradi Rezolucije.

- Želeo bih da pohvalim rad gospodina Kondea na izradi Rezolucije "Stanje na Kosovu i uloga Saveta Evrope". U pitanju je veoma kvalitetan, dokument koji se bavi standardima Saveta Evrope u oblasti demokratije ljudskih prava i vladavine prava i oceni da li se i u kojoj meri ovi standardi primenjuju na Kosovu - precizirao je Obradović.

On je dodao da, s obzirom na to da Srbija ne priznaje takozvanu nezavisnost Kosova, kao ni Ujedinjene nacije i veliki broj članica SE, "pozdravlja pristup statusne neutralnosti koji je gospodin Konde primenio u izradi Rezolucije".

- Rezolucija konstastuje brojne negativne pojave i događaje, na koje Srbija već 17 godina ukazuje, a na koje i do danas nisu dobijeni odgovor - naglasio je Obradović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.01.2016. 23:25
Kada je Kosovo deo Srbije,kao sto se uvek cuje,zasto onda Savet evrope odlucuje o "srpskoj" teritoriji?
Četvrtak 28.01.2016. 23:07
Tesko Srbiji dok je ovakvih predstavnika pri SE,i dok oni cak ovakve rezolucije nazivaju "povoljnom situacijom",dok im tamo neki Mustafa spominje da ce sve da se radi po pravima ustavnog suda tzv.republjik kosova.Uskliknimo sljubavlju:jao jade nasta Srbija spade.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online