Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.01.2016.
20:48 >> 21:51h
Vestionline, Tanjug A

Pregovori u Briselu: Što pre otkočiti formiranje ZSO

Današnja runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj su učestvovali premijer Srbije Aleksandar Vučić i šef kosovske vlade Isa Mustafa, uz posredovanje šefice evrospke diplomatije Federike Mogerini, završena je oko 21 sat, posle tri i po sata razgovora. Trilateralnom susretu prethodili su pojedinačni sastanci Vučića i Mustafe sa Mogerinijevom, a onda su, oko 17.30 svi zajedno seli za pregovarački sto.

Twitter/Federica Mogherini
Hoće li premijer iz Brisela doneti neku dobru vest, ili će Srbije pretrpeti još jedan udarac?

Premijer Aleksandar Vučić je, u pauzi dijaloga izjavio da se nada dogovoru o nekim pitanjima formiranja Zajednice srpskih opština već večeras, te naveo da je ključno da se krene u izradu statuta i svega što je potrebno da bi ta zajednica bila formirana.

Teški razgovori

Vučić je rekao da su razgovori veoma teški i da je dobro šta god da se dogovori, jer će to značiti da je proces formiranja ZSO otkočen.

- Ključno je da se krene u izradu statuta i svega što je potrebno da bi Zajednica srpskih opština bila formirana - rekao je premijer za RTS u pauzi dijaloga, koji je  počeo nešto posle 15 časova, odvojenim sastancima šefice evropske diplomatije Federike Mogerini sa šefovima delegacija.

Prema njegovim rečima, najvažnija tema dijaloga je u ovom trenutku ZSO, ali i da će se delegacija Beoigrada boriti da parlamentarni izbori budu održani na celoj teritoriji Republike Srbije, proklamovanoj Ustavom.

- Izbori za narodnu skupštinu sva je prilika da će biti održani na teritoriji cele Srbije. To nije plod velikog dogovora i ugovora, već čini mi se da je to jedan razuman stav kojem niko razuman u ovom trenutku ne želi da protivreči - rekao je Vučić.

Držimo se svojih principa

Premijer je istakao da je to dobra vest, jer ćemo time sačuvati svu stabilnost i ljudi će moći na miran i dostojanstven način da izraze svoju političku volju. Tema razgovora su, dodao je, i sprovođenje dogovora iz 2011, o slobodi kretanja i o univerzitetskim diplomama.

- Razgovaramo pre svega o tome kako da otkočimo rad na formiranju ZSO, što je ključna tema, pošto to čini sest od 15 tačaka Briserlskog sporazuma, to jest 40 odsto - rekao je Vučić.

On je rekao da se srpska strana drži svojih principa i onoga što je dogovoreno, a ne onoga što je odlučio kosovski Ustavni sud.

- Ako bi se vodio dijalog ustavnih sudova, tu dijalog ne postoji - ocenio je premijer.

Upitan šta bi bili naredni koraci u formisanju ZSO, naveo je da je za Beograd od ključnog značaja da se krene u izradu statuta i svega što je neophodno da bi se ZSO formirala.

- ZSO ne bi trebalo samo da objedini sve nase opštine, već da garantuje prava građana i bude mesto okupljanja Srba, kako bi se zajednički uticalo na odluke u budućnosti. Moraćemo da stvorimo jedan okvir unutar kojeg će naš narod moći neuporedivo lakše da funkcioniše i preko kojeg će, objasnio je, i Srbija moći da pomogne Srbima na KiM, na način da Zapad to priznaje, a ne samo one zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Nekog dogovora će biti...

Na pitanje šta očekuje u večerašnjem nastavku dijaloga, Vučić je rekao da šta god da se uradi biće postignut neki dogovor, što bi značilo da smo otkočili ceo proces, a i "jedna i druga strana imaju mogućnost da se izvuku iz celog procesa u jednom trenutku, a taj će proces dugo da traje". Dodao je da je reč o krupnim pravnim pitanjima i podsetio da je obaveza i jednih i drugih formiranje Zajednice srpskih opština.

- To što radimo činimo kako bismo obezbedili bolju budućnost za našu decu - zaključio je premjer.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online