Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 02.01.2016.
21:49
Tanjug A

Mustafa ucenjuje: Vizna liberalizacija, pa dijalog sa Beogradom

Kosovski premijer Isa Mustafa najavio je da će nastavak dijaloga sa Beogradom usloviti dobijanjem vizne liberalizacije za Kosovo.

Tanjug
Srbija nagrađena, Kosovo sve dalje od Evrope: Isa Mustafa

- Pokušaćemo da dobijemo odgovor od EU šta će biti sa vizama. U suprotnom će nam biti veoma teško da ucestvujemo u daljim pregovorima - rekao je Mustafa za radio Dojče vele na albanskom jeziku.

On je ocenio da je Kosovo mnogo uradilo na ispunjavanju kriterijuma za viznu liberalizaciju, da je u septembru komisija za procenu rekla da je Kosovo od 95 kriterijuma koje je trebalo da ispuni ispunilo 87, a da su sada kriterijumi duplirani u odnosu na druge zemlje.

Izbora neće biti

Komentarišući kritike opozicije da su vlada i premijer potpisali sporazum koji je u suprotnosti sa ustavom i zahteva za vanredne izbore Mustafa je rekao da novih izbora neće biti do 2018. godine. On je dodao i da će se ispoštovati koalicioni sporazum sa Demokratskom partijom Kosova prema kome Hašim Tači iduće godine treba da bude izabran za predsednika.

- Sada smo pred građanima u jako nepovoljnoj situaciji, jer smo učinili maksimalne napore da ispunimo sve zahteve stranaca, uključujući i dijalog sa Srbijom što je za nas vrlo teško. Srbija je sada nagrađena time što je otvoreno poglavlje 35 za konstruktivnu ulogu u dijalogu, dok smo mi sve dalje od ostvarenja naših ciljeva, jer nam stalno govore: radite vi još više, a videćemo da li ćemo da vam liberalizujemo vize ili ne - rekao je Mustafa.

Kada je u pitanju dijalog Mustafa je najavio i da će Prišitna tražiti da svi sporazumi budu sprovedeni, kao i da budu raspuštene sve, kako je kazao, paralelene strukture.

- Što se Srbije tičce, definisali smo neka tehnička pitanja o kojima treba da raspravljamo kao što su pitanja vazdušnog i železničkog saobraćaja. Ali, ima i stvari koje su ostale nezavršene kao što je raspustanje paralelnih srpskih struktura - kazao je Mustafa.

ZSO će biti formirana, ali...

Mustafa je rekao i da Zajednica srpskih opština svakako treba da bude formirana, ali da će se u procesu izrade statuta voditi računa da bude u skladu sa kosovskim ustavom i da neće biti novih pregovora u vezi sa sporazumom.

On je naveo da se ono što je rekao Ustavni sud odnosi na statut ZSO, jer je sud ocenio da Zajednica može da bude osnovana, dodajući i da je rečeno da treba da bude osnovana po evropskoj povelji lokalne samouprave.

Povodom Specijalnog suda za zločine bivše OVK, Mustafa je rekao da je Kosovo sve svoje obaveze završilo i da je ostalo da se ratifikuju sporazumi sa Holandijom, kao zemljom domaćinom jednog dela suda, koji će imati dva sedišta - jedno na Kosovu, drugo u Holandiji.

- Za sada nema nikakvih informacija da bi to moglo i dalje da se odlaže - napomenuo je on.

POVEZANE VESTI

Subota 02.01.2016. 22:22
Да иза леђа шииптара нису САД , НАТО , ЕУ и УН сада неби била ни једна албанска застава у Приштини . Руска војска је 1999.год. прва стигла на аеродром Приштина али су дошли на власт ДС који су наредили Путину да Руску војску повуче из Србије .Да ДС нису дошли на власт сада би Српска и Руска застава била у Приштини .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online