Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 04.04.2018.
08:45
Vestionline, Tanjug A

"Da li će Srbija slati vojsku na Kosovo? Nikad nećemo ratovati, ali..."

Srbija ne treba da izlazi iz Briselskog sporazuma, ali treba da insistira na tome da se zna do kada će trajati njegova implementacija. To je izjavio prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i naglasio da dijalog o trajnom rešenju za pitanje Kosova nije ni počeo.

Tanjug/AP
Srbija neće dati na svoj narod: Ivica Dačić

- Javnost mora da shvati da se trenutno vodi dijalog o tehničkim pitanjima, a da dijalog o trajnom rešenju nije ni počeo jer Priština ne želi te razgovore - rekao je Dačić za RTS. 

On je izrazio uverenje da bi bivša šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton povukla potpis s Briselskog sporazuma jer je, kako tvrdi, razočarana njegovom implementacijom. 

- Ili taj dogovor postoji ili ne postoji, hoće li EU da to ispuni ili ne, oni su garant, mi ne bismo ni trebalo da se bavimo time - rekao je Dačić. 

Na pitanje da li je realno da se Zajednica srpskih opština formira 20. aprila jer Priština preti novim hapšenjima, Dačić je rekao da za razliku od Albanaca koji su devedesetih godina prošlog veka formirali ilegalne institucije, Srbi formiraju ono što je dogovoreno. 

- Svi oni lažu, lažu pred očima međunarodne javnosti, koja ćuti na njihove laži - rekao je Dačić. 

Na izjavu zamenika kosovskog premijera Envera Hodžaja da je dijalog nemoguć zbog agresivne kampanje Beograda za povlačenje nezavisnosti Prištine, Dačić je odgovorio kontrapitanjem: 

- A nije agresivna kampanja kad oni idu sa ambasadorima SAD, Francuske, Velike Britanije i islamskih zemalja da teraju druge zemlje da priznaju Kosovo. To je vrhunac bezobrazluka i cinizma - rekao je Dačić. 

On je naglasio da nema stabilnosti u regionu bez kompromisnog rešenja kojeg ne može biti bez uvažavanja i srpskih interesa. 

- Nemam nikakve dileme da dijalog treba da se nastavi - poručio je Dačić. 

On je, ipak, naglasio da pre pet godina niko nije mogao ni da pomisli da neće biti realizovano ništa od glavnog cilja Briselskog sporazuma što je ocenio kao poraz međunarodne zajednice i EU. 

- Nije implementirana glavna stvar - Zajednica srpskih opština - kazao je Dačić, te je naglasio da Srbija ne treba da izlazi iz Briselskog sporazuma, ali treba da insistira do kada će trajati njegova implementacija. 

Na pitanje ako se pokaže da je Briselski sporazum samo "mrtvo slovo na papiru", da li bi realizovao svoju ideju da povuče potpis s tog sporazuma, Dačić je upitao "da li je Srbija ta koja nije sprovela Briselski sporazum". 

- Ne možete tražiti od nekoga ko je ispunio svoje obaveze da bude odgovoran za nešto što neko drugi nije uradio - poručio je Dačić. 

On je ponovio da je jedina moguća i brzo ostvariva ideja za pitanje Kosova - razgraničenje, odnosno podela. Dačić je dodao da Srbija mora da zaštiti svoje nacionalne i državne interese, da vodi računa o geostrateškoj situaciji i o budućnosti Srbije. 

Upitan za sadržaj pravno-obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, on je rekao da niko ni u EU ne zna šta to znači. 

- Ako ne zna Johanes Han, onda najmanje ja to znam - rekao je Dačić. 

Dačić je poručio da Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova. 

- Mi smo za dijalog i nećemo nikoga provocirati, ali ne damo na sebe i svoje dostojanstvo. Ako ne dođe do kompromisa, do rešenja će doći u neka druga vremena - poručio je Dačić. 

Upitan da li isključuje mogućnost da će Vojska Srbije morati da interveniše na KiM, i da li je to realno i moguće, Dačić je rekao da "mi sada ulazimo u sferu javne reči, za koju uopšte ne bi bilo dobro da u javnoj sferi izgovaramo". 

- Vi hoćete da ja kažem ili da nećemo da reagujemo ako napadnu sever, što onda znači da slobodno mogu da napadnu, ili da ćemo da upotrebimo vojsku - pa će svi da skoče i kažu spremate se za rat - rekao je Dačić. 

Dačić je naglasio da Srbija nikad neće ratovati, ali da mora da brani svoj narod. 

- Tu nema nikakve dileme - zaključio je Dačić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online