Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.12.2015.
15:14
sputniknews.com A

"Nema priznavanja Kosova, u EU ćemo ući sa ćirilicom"

"Nema nijednog razloga da se plašimo ulaska u EU, niti da ćemo ulaskom u EU izgubiti naše nacionalne interese. Građani će na kraju, na referendumu, reći hoće ili ne u EU, kakva bude 2020." smatra Zorana Mihajlović.

Tanjug
Srbija će za 5 godina ući u EU

Zorana Mihajlović kaže da je bez svake sumnje događaj koji je obeležio 2015. godinu otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja Srbije i Evropske unije.

- Ovo je uspeh svih prethodnih vlada od 2000. do danas, ali su ključnih pomaci u odnosima sa Prištinom i regionalnoj saradnji zasluga premijera Aleksandra Vučića. I oni su bili ključni u otvaranju prvih poglavlja. - smatra ona.

Ministraka je ubeđena da Srbija može da zatvori poglavlje 35 o Kosovu a da ga ne prizna.

-  Važeći Ustav jasno kaže da je Kosovo i Metohija deo Srbije. Dalje, ne postoji nijedan dokument, nije bilo ijednog razgovora na kome je od Srbije traženo da prizna Kosovo zarad ulaska u EU. Normalizacija odnosa Prištine i Beograda je nešto drugo, to ne znači priznanje Kosova, već da Srbi i Albanci na Kosovu i Metohiji normalno i mirno da žive. Pregovori sa Prištinom jesu teški, biće još teži, to nije sporno i na to smo spremni. Srbiji je izuzetno važno da se konačno formira Zajednica srpskih opština, to je dogovoreno i na tome insistiramo. Ova Vlada svakako neće priznati Kosovo.

Ona smatra da projekcija Vlade da će Srbija do 2020. uspeti da ispuni sve uslove EU za članstvo nije preambiciozan projekat.

 - Pet godina nije malo, ali neke zemlje su za mnogo manje vremena završile pregovore i postale članice EU. Mi smo dosta već uradili na usklađivanju naših i evropskih propisa. Sad sve zavisi od nas, koliko će nam trebati da jednom mudrom i pametnom politikom uskladimo naše sa standardima EU. Ali ne idemo u EU da bismo samo prepisali zakone, evropske direktive i pravila. Ne, idemo u EU zbog građana Srbije, njihovog boljeg života. Jer za nas danas i pored svih problema ne postoji bolja organizacija od EU.

Ona smatra da Srbija ulaskom u EU neće izgubiti ni najmanji deo svog nacionalnog identiteta.

- Nema nijednog razloga da se plašimo ulaska u EU, niti da ćemo ulaskom u EU izgubiti svoje nacionalne interese. Srbija se ne plaši EU i u EU ćemo ući sa svim svojim tradicionalnim vrednostima, jer ima Evropa o čemu da uči od nas. U EU ćemo ući sa ćirilicom i tako treba da bude.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online