Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.10.2017.
09:42
Tanjug A

"Rešenje za Kosovo - ni nezavisnost, ni busanje u prsa"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je suština politike za koju se zalaže nezavisna Srbija i da dok je on na njenom čelu, neće dozvoliti da se u to mešaju stranci.

N. Đurović
Srbija neće dozvoliti mešanje stranih sila: Aleksandar Vučić

- Suština politike za koju se zalažem je nezavisna Srbija. Nezavisna ne samo u svojim granicama već pre svega u odlučivanju i brizi za svoj narod. Ako to neko ne može da razume, onda je to njegov problem. Neka svi znaju: vodićemo jedinstvenu - srpsku politiku, u koju se stranci neće mešati dok sam ja na čelu države - rekao je Vučić u intervjuu za Večernje novosti.

Upitan da prokomentariše da li se ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot, javnim prekorom ministra odbrane Aleksandra Vulina, direktno umešao u unutrašnje stvari Srbije, Vučić je kazao da ne misli i da je ceo slučaj podignut na mnogo viši nivo.

- To je podignuto na mnogo viši nivo nego što zaslužuje. Skot ništa posebno novo nije rekao. To su njegovi poznati stavovi. Ali u našoj zemlji stranci neće voditi politiku - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije poručio je i da je realno da sa predlogom za Kosovo i Metohiju izađemo u martu sledeće godine.

- To je svakako ono rešenje koje je drugačije od najlakših "rešenja", kao što su busanje u prsa i parole o našoj miliongodišnjoj teritoriji, kao i ono drugo u kojem traže da kažete - živelo nezavisno Kosovo. To će, dakle, biti rešenje koje zahteva bolne kompromise sa obe strane i koje će biti napadano sa svih strana. Realno je da sa predlogom za Kosovo izađemo u martu sledeće godine - rekao je Vučić.

Na pitanja ima li naša država kapacitet da se izbori za podelu pokrajine, Vučić je odgovorio da sve što bi u ovom trenutku predložio bilo protumačeno kao nametanje rešenja.

- Želim da čujem šta ljudi misle o tome. Mi u tom dijalogu nismo sami. Pitaju se i SAD, Rusija, Kina, EU. Pitaju se i Albanci - naveo je Vučić.

Povodom zahteva kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da se u dijalog Beograda i Prištine uključe i SAD, predsednik Srbije je rekao da, što se nas tiče, EU je glavni posrednik.

- Bivše vlasti na čelu sa Tadićem i Jeremićem prihvatile su da se ova tema izmesti iz UN. Iako poštujemo ulogu SAD, svaka promena formata dijaloga zahtevala bi odgovor i pristanak Srbije - kazao je Vučić.

Nacionalna deklaracija

Kada je reč o najavljenoj nacionalnoj deklaraciji, predsednik Srbije navodi da je oformljen tim uglednih profesora koji rade na tekstu i veruje da će sve biti gotovo do kraja godine. Na konstataciju da deo tzv. građanske javnosti taj tekst stigmatizuje kao novi manifest "velike Srbije", Vučić kaže:

- Možda se svi ti plaše mogućnosti da Srbi dobiju mozak i počnu da razmišljaju o sebi i svojoj budućnosti. Po njima, Srbi ne da nemaju pravo da promišljaju svoju prošlot, već ne smeju da razmišljaju ni o budućnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online