Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.04.2018.
00:21
D. Dekić - Vesti A

Teret Kosova na grbači naroda

Za Kosovo će odgovornost snositi narod, preko referenduma i preko svojih predstavnika u Skupštini, poruka je predsednika Srbije Aleksandra Vučića poslata iz Niša. Da će teret odluke zaista biti i na građanima, jer se menja Ustav Srbije, Vučić je rekao i agenciji Blumberg.

A. Čukić
Ostali na ognjištima: Čuvari koleke Srpstva u Štrpcu

Da je Vučić u obavezi da preispita narodnu volju, za "Vesti" ukazuje politički analitičar Cvijetin Milivojević:

- U obavezi je da raspiše referendum i deli odgovornost sa narodom, jer Ustav ne poznaje predaju teritorije, ni sporazum o statusu koji uključuje odustajanje od dela teritorije, pa je u tom slučaju obavezna promena Ustava, odnosno dvotrećinska skupštinska i volja većine građana.

Razdvajanje bez ujedinjenja

- Nazire se rešenje za Kosovo, koje samo liči na model dve Nemačke. Te države se nisu priznavale, ali su obe bile članice UN i međunarodnih organizacija. Međutim, Ustavni zakon SR Nemačke iz 1954. je držao otvoreno pitanje DR Nemačke, odnosno mogućnost ponovnog ujedinjenja, dok će Srbija izbacivanjem preambule iz Ustava, uskratiti sebi takvu mogućnost - ocenio je Cvijetin Milivojević.

Naš sagovornik je ocenio da je predsednik Srbije, unutrašnji dijalog koji je pokrenuo, pred istomišljenicima i pokojim lažnim protivnikom, sveo na unutrašnji monolog, da bi potom generalni sekretar predsednika Nikola Selaković izvlačio iz toga "zaključak" šta građani misle.

- Jasno je da će narod ako treba da odluči da li dati 17 odsto državne teritorije ili ići u EU integracije, sprečiti da ode teritorija. Međutim, Vučiću će to izjašnjavanje građana poslužiti kao alibi, ako rešenje ne bude u skladu sa Ustavom. Za razliku od Prištine, koja poštuje taj svoj ustav na mnogo benignijim pitanjima, naš Ustavni sud ćuti, a Vučić se postavlja kao pametniji od tog suda - ukazao je Milivojević.

On smatra da će Vučićevo pitanje građanima biti nejasno, odnosno dvosmisleno da bi moglo da se tumači "i ovako i onako", čime može da progura rešenje koje njemu odgovara i podvede ga pod narodnu volju.

- Tu postoji problem za njega, jer Ustav i zakon o referendumu predviđaju narodnu inicijativu sa prikupljenih 100.000 potpisa građana za nedelju dana. Takav referendum se mora održati, a inicijatori definišu pitanje i zamislite da oni direktno pitaju građane da li su za potpisivanje sporazuma i stolicu za Kosovo u UN. Istraživanja, čije rezultate i Vučić zna, pokazuju da bi 80 odsto bilo protiv - otkriva Milivojević.

Objašnjava i da čak i kada bi vlast raspisala referendum na brzinu, uz postavljanje pravila igre i kontrolu medija, može se uz 100.000 potpisa inicirati i održati još jedno izjašnjavanje građana.
Sporazum sa Prištinom neće biti postignut odmah, ukazao je Vučić, navodeći da su obe strane na udaljenim pozicijama.

Tanjug
Donald Tusk i Aleksandar Vučić

- To me prisiljava na odlaganje cilja koji sam postavio da predlog za KiM otkrijem u roku od nekoliko nedelja - rekao je on.

Za kompromis bez poniženja šef države se založio i posle sastanka sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

- Pitanje Kosova moramo da rešimo najpre sa sobom, pa sa Albancima, pa sa EU. Nisam optimista, ali nemamo pravo da odustajemo. Da naša deca nemaju problem kao mi danas - rekao je Vučić.

Tusk je zahvalio Vučiću što je za dijalog sa Prištinom, o "teškom pitanju" i naglasio da je odluka o budućnosti Srbije na Beogradu, a ne na Moskvi, Vašingtonu i Briselu.

Srodne duše navijačke

Tusk je rekao da je u Aleksandru Vučiću pronašao "srodnu dušu".
- Stojim ovde pored prijatelja i vašeg predsednika, Srbina od krvi i mesa, Aleksandra Vučića. Mislim da je nemoguće naći većeg Srbina od njega. Razgovori sa njim o saradnji i evropskom putu uvek su veliki izazov. U njemu prepoznajem srodnu dušu. Ja sam i sam nekada bio fudbalski navijač i uvek spreman da se borim za čast svog kluba - kazao je Tusk.








 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online