Četvrtak 04.02.2016.
04:00
N. Jokić - Vesti

Poruka Beogradu: Ne dirajte novinare!

N. Durović
Vlast da pokrene istrage o aferama koje su mediji otkrili

U nacrtu rezolucije pozdravlja se napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine tokom 2015. godine, a vlasti se pozivaju da u potpunosti i blagovremeno primene do sada postignute sporazume, uz napomenu da je to jedan od uslova za pristupanje Srbije EU.

Naglašava se značaj konstruktivnog pristupa srpske vlade regionalnoj saradnji i u rešavanju migrantske krize.

Pozdravlja se angažovanje Srbije u normalizaciji odnosa s Kosovom i ističe volja Beograda da do kraja sprovede sporazume o Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama, energetici i mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici. Konstatuje se da će biti potreban napor kako bi se progresivno uskladila spoljna i bezbednosnu politika Srbije sa politikom EU, uključujući tu i odnos sa Rusijom.

Srbija se u tekstu rezolucije poziva da nastavi sa sistematskim reformama, obezbedi da rad sudija, tužilaca i medija bude oslobođen političkog uticaja i pojača napore u borbi protiv organizovanog kriminala. Ocenjuje se da je u Srbiji izvestan napredak postignut u borbi protiv korupcije, inače opšteraširenoj u regionu, ali da je situacija još uvek zabrinjavajuća.

U nacrtu rezolucije se kaže da je EP zabrinut zbog odsustva napretka kad je reč o slobodi izražavanja i slobodi medija.

"Politički pritisci u Srbiji nastavljaju da ugrožavaju nezavisnost medija podstičući ih na autocenzuru", piše u predlogu rezolucije.

Osude i pre presude

U rezoluciji Evropskog parlamenta izražava se zabrinutost kad je reč o tekućim kriminalnim aferama o kojima informacije cure u medije što predstavlja gaženje načela nevinosti pre nego što se dokaže krivica. Takođe pozivaju se vlasti Srbije da otvore istrage o krupnim aferama o kojima su mediji izvestili.

Izražava se zabrinutost zbog toga što su "novinari predmet političkih pritisaka, nasilja i pretnji".
EP poziva vlasti Srbije da istraže sve napade na novinare na koje je ukazala i Međunarodna asocijacija novinara i podseća da novi zakoni o medijima treba da budu primenjeni u celini. Takođe naglašava da je potrebno da sve bude jasno kada je reč o finansiranju medija i vlasništvu nad medijima.

2024 © - Vesti online