Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 06.06.2017.
18:02
Đ. Barović - Vesti A

Toma preči od rasejanja

Svi zaposleni u Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu ekspresno su preko vikenda preseljeni iz svojih kancelarija kako bi na njihovo mesto došao bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić i novoformirani vladin Savet za saradnju sa Rusijom i Kinom.

N. Đurović
Nova adresa: Tomislav Nikolić

Oni su imali rok od svega nekoliko dana da isprazne kancelarije na prvom spratu bivšeg Ministarstva za dijasporu u Ulici Vase Čarapića u Beogradu, kako bi radnici prekrečili i preuredili prostorije.

Sve se desilo brzo i na čuđenje službenika ove Uprave. Objavljeno je da ih je prošle srede posetio Ivan Mrkić, bivši ministar spoljnih poslova Srbije i savetnik Tomislava Nikolića. On je službenike Uprave obavestio da "naredna dva dana umesto da se bave pitanjima dijaspore i Srba u regionu, iskoriste na selidbu u prizemlje".

"Vestima" je nezvanično potvrđena cela priča, ali svi sagovornici su odbili razgovor uz opasku da je celoj Upravi preporučeno da se na ovu temu ne oglašava u medijima.

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, Ivan Kostić, ne krije ogorčenje ovakvim činom države.

- Jedina svrha ove "selidbe" je bila da se Toma udomi, a narod neće imati nikakve koristi od te njihove saradnje s Kinom i Rusijom. Ali, šta je drugo i moglo da se očekuje kada ova vlast od 2014. ne postavlja direktora ove Uprave. Umesto da se ta zgrada pretvori u Koordinacioni centar za naše ljude u rasejanju, to će biti stranački prostor SNS-a. To samo pokazuje kakav odnos ova vlast ima prema dijaspori - ogorčen je Kostić.

Još žešći je bivši predsednik ovog Odbora, narodni poslanik Janko Veselinović i predsednik Pokreta za preokret.

Podsećajući da Uprava ima zadatak da brine o više od četiri miliona Srba i građana Srbije koji žive van matice, Veselinović kaže da je reč o sramnom činu.

Fotelja za oca stranke

Janko Veselinović ističe da je sramno što su zaposleni u Upravi za dijasporu iseljeni u neadekvatne prostorije, čime im je oduzeta mogućnost za susrete sa Srbima iz dijaspore i regiona.
- Našim vlastodršcima je bitnije da smeste u penzionersku fotelju stranačkog oca nego četiri miliona Srba. Saradnja s Kinom i Rusijom ne bi trebalo da ide na teret naših sunarodnika - saopštio je Janko Veselinović.

- Noćni nalog za iseljenje u neadekvatan prostor pokazuje nebrigu o ljudima koji žive od Knina, preko Drvara, Podgorice, Kumanova, Drača, Budimpešte, Temišvara, Njujorka ili Sidneja, ali i pravo lice partijske države koja stranačkim nagodbama zanemaruje nacionalne interese - zaključuje Veselinović.

Ima mesta za sve

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović kaže za "Vesti" da je preseljenje Uprave za dijasporu obavljeno na osnovu zakona i redovne procedure koja je u potpunosti sprovedena.
- Niko nema tapiju na tu zgradu, jer je reč o prostoru u vlasništvu države koja posredstvom vladine Komisije u odnosu na potrebe i zahteve raspoređuje ko će gde biti. Kako Uprava broji 19 zaposlenih, tako je i pretpostavljeno da će u ovoj zgradi biti mesta i za Savet za saradnju s Rusijom i Kinom. Zaposlene u Upravi sam prošlog ponedeljka obavestio da će biti preseljeni u prizemlje i potkrovlje, tako da ništa nije rađeno preko noći ili kroz prozor - kaže Odalović i dodaje da mu se niko nije požalio.



 

POVEZANE VESTI

Utorak 06.06.2017. 18:16
Hajde z,li jezici!Ne radi se o Tomi ve o kancelariji za saradnju s Rusima i kinom.Dijaspora neće ništa izgu,biti što su kancelarije premeštene.
Utorak 06.06.2017. 19:26
dok deca umiru jer nema para za lečenje, izmišljaju se nove funkcije sa astronomskim plaćama da se zadovolje lopovski "političari" koji su se već pokrali milione evra... inače, pozmato je da je diplomirani stiroporac jakp poznat poštovan u kini i rusiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online