Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 10.12.2015.
06:45
Lj. Ivanović - Vesti A

Zataškali incident sa leta za Vatikan

Srpsko tužilaštvo se ni posle sedam meseci nije oglasilo povodom krivične prijave Predsedništva Srbije protiv N. N. lica za ugrožavanje bezbednosti aviosaobraćaja.

Padao kao kamen: Avion Vlade Srbije

Podsetimo, reč je o putovanju predsednika Tomislava Nikolića u Vatikan u aprilu 2014. godine kada je avion Vlade Srbije zaokrenuo nad Hrvatskom i vratio se za Beograd.

Istog dana je odjeknula vest da je "avion padao kao kamen" i da je došlo do otkaza jednog od tri motora vladinog falkona. Iz prve ruke je dramu prepričavao predsednikov savetnik Oliver Antić.

Usledila je istraga i utvrđeno je kako je verovatno kopilot Bojan Zorić prolio kafu na instrumente aviona i brišući je labavom narukvicom sata zakačio flapsove (zakrilca koja se izvlače kod poletanja i sletanja) zbog čega je avion počeo naglo da ponire. Zorić je zaradio suspenziju.

Pročitajte još:

Međutim, kapetan Petar Romčević je naveo u izjavi da se po uvlačenju flapsova u kokpitu upalila lampica koja pokazuje pad pritiska ulja u motoru broj tri, te je odlučio da je, iako na pola puta, bezbednije da se vrati u Beograd nego da nastavi dalje za Rim.

- Istina o incidentu nije objavljena. Pilot nam je tokom leta rekao za problem motora i dan kasnije kada je avion otišao na kontrolu u Bazel popravljan je upravo taj treći motor. Nema snimaka razgovora posade iz kokpita, a tužilaštvo nije reagovalo. Nije čak ni odbacilo krivičnu prijavu kao neosnovanu - rekao je Nikolić za "Večernje novosti".

Prijavu su potpisali svi predsednikovi saradnici koji su u vreme incidenta bili u avionu - Ivan Mrkić, Stanislava Pak, Jasmina Mitrović-Marić i Oliver Antić.

Starudije na nebu

Falkon Vlade Srbije je proizveden 1981. godine, dok je druga letelica manji lir džet star 25 godina. U čitavom nizu manjih incidenata srpski državnici su imali problema sa avionom. Ipak, premda je jasno da je Vladi potrebna nova letelica, nijedna se nije usudila da izdvoji novac za to jer bi javnost loše reagovala. Alternativa kupovini aviona je iznajmljivanje, ali se onda postavlja pitanje sudbine Avio-službe Vlade Srbije.

Predsednik Nikolić se više ne oseća bezbedno u avionu Vlade Srbije, te je odlučio da više ne koristi letelicu i na službena putovanja ide isključivo redovnim avio-linijama. Međutim, u Predsedništvu ističu da se avion i dalje koristi za potrebe drugih državnih funkcionera i da se nešto mora učiniti kako ne bi došlo do nekog ozbiljnijeg incidenta.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.12.2015. 07:19
sledeći put...''gospodine prdsedniče....rarina guzica te spremno čeka da je poljubiš
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online