Utorak 06.06.2017.
18:02
Đ. Barović - Vesti

Toma preči od rasejanja

N. Đurović
Nova adresa: Tomislav Nikolić

Oni su imali rok od svega nekoliko dana da isprazne kancelarije na prvom spratu bivšeg Ministarstva za dijasporu u Ulici Vase Čarapića u Beogradu, kako bi radnici prekrečili i preuredili prostorije.

Sve se desilo brzo i na čuđenje službenika ove Uprave. Objavljeno je da ih je prošle srede posetio Ivan Mrkić, bivši ministar spoljnih poslova Srbije i savetnik Tomislava Nikolića. On je službenike Uprave obavestio da "naredna dva dana umesto da se bave pitanjima dijaspore i Srba u regionu, iskoriste na selidbu u prizemlje".

"Vestima" je nezvanično potvrđena cela priča, ali svi sagovornici su odbili razgovor uz opasku da je celoj Upravi preporučeno da se na ovu temu ne oglašava u medijima.

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, Ivan Kostić, ne krije ogorčenje ovakvim činom države.

- Jedina svrha ove "selidbe" je bila da se Toma udomi, a narod neće imati nikakve koristi od te njihove saradnje s Kinom i Rusijom. Ali, šta je drugo i moglo da se očekuje kada ova vlast od 2014. ne postavlja direktora ove Uprave. Umesto da se ta zgrada pretvori u Koordinacioni centar za naše ljude u rasejanju, to će biti stranački prostor SNS-a. To samo pokazuje kakav odnos ova vlast ima prema dijaspori - ogorčen je Kostić.

Još žešći je bivši predsednik ovog Odbora, narodni poslanik Janko Veselinović i predsednik Pokreta za preokret.

Podsećajući da Uprava ima zadatak da brine o više od četiri miliona Srba i građana Srbije koji žive van matice, Veselinović kaže da je reč o sramnom činu.

Fotelja za oca stranke

Janko Veselinović ističe da je sramno što su zaposleni u Upravi za dijasporu iseljeni u neadekvatne prostorije, čime im je oduzeta mogućnost za susrete sa Srbima iz dijaspore i regiona.
- Našim vlastodršcima je bitnije da smeste u penzionersku fotelju stranačkog oca nego četiri miliona Srba. Saradnja s Kinom i Rusijom ne bi trebalo da ide na teret naših sunarodnika - saopštio je Janko Veselinović.

- Noćni nalog za iseljenje u neadekvatan prostor pokazuje nebrigu o ljudima koji žive od Knina, preko Drvara, Podgorice, Kumanova, Drača, Budimpešte, Temišvara, Njujorka ili Sidneja, ali i pravo lice partijske države koja stranačkim nagodbama zanemaruje nacionalne interese - zaključuje Veselinović.

Ima mesta za sve

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović kaže za "Vesti" da je preseljenje Uprave za dijasporu obavljeno na osnovu zakona i redovne procedure koja je u potpunosti sprovedena.
- Niko nema tapiju na tu zgradu, jer je reč o prostoru u vlasništvu države koja posredstvom vladine Komisije u odnosu na potrebe i zahteve raspoređuje ko će gde biti. Kako Uprava broji 19 zaposlenih, tako je i pretpostavljeno da će u ovoj zgradi biti mesta i za Savet za saradnju s Rusijom i Kinom. Zaposlene u Upravi sam prošlog ponedeljka obavestio da će biti preseljeni u prizemlje i potkrovlje, tako da ništa nije rađeno preko noći ili kroz prozor - kaže Odalović i dodaje da mu se niko nije požalio.



 

2024 © - Vesti online