Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 25.12.2016.
13:49
Tanjug A

"Evropa ne ucenjuje Srbiju Rusijom!"

Ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović izjavila je da nikada nije upućen zahtev Srbiji iz EU da mora da bira između EU i Rusije.

Tanjug
Niko od Srbije ne traži da bira: Jadranka Joksimović

- Nikada takav zahtev nije upućen Srbiji i zaista se u pojedinim medijima prenaglašava ta tema - rekla je Joskimović u intervjuu za "Alo!", odgovarajući na pitanje da li je neko od funkcionera EU jasno stavio do znanja da moramo da biramo između EU i Rusije.

Kako je navela mi smo vojno neutralni, a u procesu smo evropskih integracija.

- Osim toga, članstvo u Uniji prva je tačka ekspozea predsednika Vlade. Kao zemlja kandidat, postepeno se do punopravnog članstva usklađujemo sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU. Nastojimo i da održimo dobre političke i ekonomske odnose sa Ruskom Federacijom. Srbija je do sada imala visok stepen harmonizacije s politikom EU, posebno kada je rec o našem ucešcu u vojnim misijama - podvukla je Joksimović.

Ona je, na vest da je Hrvatska odblokirala otvaranje poglavlja 26 rekla da se nada da će to znaciti zvanično otvaranje poglavlja na prvoj meduvladinoj konferenciji u 2017.

- Mislim da je blokada poglavlja 26, koje se odnosi na obrazovanje, kulturu, sport i mlade, bila pogrešan odabir i loš signal. Verujem da ćemo ostala poglavlja, kada budemo spremni i kada ispunimo kriterijume, u budućnosti otvarati bez ovakvih problema - istakla je Joksimović.

- Srbija je danas država čiji se stavovi i glas uvažavaju. Jasnim opredeljenjem da vodimo razvojnu reformsku politiku i ekonomski jačamo, da budemo stabilna zemlja koja teži napretku i pouzdan partner u rešavanju migrantske krize, insistiranjem i zalaganjem Vlade i nesporno premijera lično za jačanje regionalne saradnje, stekli smo ugled u institucijama i medu državama clanicama EU - podvukla je Joksimović.

Kako je rekla to je potvrđeno i dokazano izveštajem o napretku, otvaranjem, za vreme slovačkog predsedavanja, prvo dva najvažnija reformska poglavlja, 23 i 24, a zatim i poglavlja 5, koje ce doprineti da se Srbija efikasnije bori protiv korupcije koja postoji u javnim nabavkama, kao i poglavlja 25 o nauci i istraživanju, koje je i odmah zatvoreno.

- I konačno, ugovorom o bespovratnoj pomoći od 80 miliona evra u okviru IPA 2015. za reformu državne uprave, u čijoj sam realizaciji lično bila veoma angažovana. To je najobimnija budžetska podrška u odnosu na sve druge zemlje u regionu kojima je odobrena. To je pokazatelj da su naše javne finansije uređene i da su ekonomske reforme dale prve pozitivne rezultate - naznačila je ministarka.

Na pitanje da li je realno očekivati da Vlada Srbije izađe sa zajedničkim kandidatom za predsednika Srbije Joksimović je rekla da je uvek za opciju da političke stranke predlože sopstvenog kandidata, jer to je važan signal građanima za koga i za kakvu politiku glasaju.

- Samo tako dobijate pun politički legitimitet - dodala je Joksimović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.12.2016. 11:18
Ja neznam sta hoce ova placena fukara da objasni??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online