Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.12.2016.
08:00
J. L. Petković - Vesti A

Tači se krije iza žrtava OVK

Nakon Goraždevca i Starog Gackog, Hašim Tači planira da položi venac i na spomenik ubijenim i kidnapovanim Srbima 1998 - 2000. u Velikoj Hoči, saznaju "Vesti". Za isti dan je planirano polaganje venaca albanskim žrtvama porodice Beriša u Suvoj Reci.

A. Čukić
Stižu optužnice: Hašim Tači

Tačijev obilazak spomen-obeležja posvećen srpskim žrtvama počeo je pre šest meseci, odnosno kada je postalo izvesno da se bliži otvaranje optužnica protiv pripadnika OVK pred specijalnim sudom u Hagu. 

Zato Srbi veruju da na ovaj način pokušava da zloupotrebi tragičnu poziciju porodica ubijenih i kidnapovanih, a pred međunarodnom zajednicom stekne poene.

U nameri da izbegne ili smanji revolt Srba kakav je izazvao u Goraždevcu i Starom Gackom, Tači je pozvao predstavnike udruženja porodica kidnapovanih, nestalih i ubijenih Srba da zajedno sa njim odu i polože venac u Velikoj Hoči. Takođe je pozvao i predstavnike porodica ubijenih Albanaca sa kojima srpske porodice šest godina intezivno sarađuju u nameri da se dođe do istine. 

- Porodice su spremne da i sa crnim đavolom razgovaraju i učine sve ne bi li saznali sudbinu najmilijih. S druge strane, Tači nije uradio ništa što bi ukazalo da je njegova namera iskrena. Koliko je godina na vlasti, a nije otkriven nijedan ubica ili kidnaper, tako da je ovde pre svega reč o manipulaciji tugom i očajem porodica. S druge strane, Tači je u priču uvukao i albanske porodice, sa kojima srpske ne žele da naruše šestogodišnju saradnju jer su i oni žrtve - kaže za "Vesti" član jednog od srpskih udruženja.
 

Knjiga kao dokaz 

Na jednom od sastanaka, Tači je predstavnicima srpskih udruženja podelio deo iz knjige Jakupa Krasnićija, Tačijevog bivšeg partijskog kolege, a sada čelnika Nisme. U delu koji se odnosi na organizacionu strukturu OVK, Tači se navodi kao politički komesar, Fatmir Ljimaj se nigde ne spominje, a Ramuš Haradinaj jedva. Takođe, kao glavni komandanti OVK u tom dokumetu označene su osobe od kojih je većina poginula tokom ili nakon rata na Kosovu. 

Bivši lider OVK, porodice na ovaj poziv priprema već mesecima, pokušavajući da stvori atmosferu da on nije odgovoran za sudbinu njihovih najmilijih. 

Na tri sastanka Tači je predstavnicima porodica kidnapovanih i ubijenih Srba uporno objašanjavao da nema nikakve veze s ubistima i otmicama, i nakon 20 godina promovisanja sebe kao komandanta OVK, porodice ubeđuje da je bio samo politički komesar, odnosno šef za informisanje.

Srpske porodice to nije ubedilo, a Milorad Trifunović, koordinator Udruženja za nestala lica na KiM mu je kazao da ga ništa ne može uveriti da nije znao za prvo masovno kidnapovanje Srba, rudara Belaćevca, među kojima je otet i Miloradov brat.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online