Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.11.2016.
02:10
B. Đokić - Vesti A

Vojnici na nišanu vlasti

Nakon protesta Vojnog sindikata Srbije u centru Beograda, kome se pridružio i Policijski sindikat Srbije, usledio je oštar odgovor Ministarstva odbrane, ali je sve iznenadio predsednik Tomislav Nikolić, koji je stao na stranu organizatora protesta.

A. Čukić
Pretnje umesto dogovora: Čelnici vojnog i policijskog sindikata tokom protesne šetnje

Pred predstojeće predsedničke izbore, ovo je prvi put da se javno vidi rascep u vrhu vladajuće partije.

- Vojska je stub svih politika, ne samo bezbednosti, već i ekonomske politike i ne mogu se na njoj prelamati mere kojima bi se dokazalo da može dovoljno da se uštedi. Ko ne želi svoju vojsku, taj će zažaliti što ima tuđu. Svako ima pravo da protestuje i svako protiv koga se protestuje ili za koga misle da može da pomogne, je dužan da se prema tome odredi i opredeli - izjavio je predsednik Nikolić novinarima nakon što se upisao u Knjigu žalosti povodom smrti Fidela Kastra, dodajući da će odmah potom imati razgovore sa ministrom odbrane Zoranom Đorđevićem.

Generalima raspored po upravnim odborima

Kako "Vesti" nezvanično saznaju u Ministarstvu odbrane, informacija da je veliki broj generala u raznim upravnim odborima, za šta su plaćeni, je tačna, čime se potvrđuju tvrdnje Vojnog sindikata Srbije.

- Generali su članovi odbora firmi iz namenske industrije, Zastava oružje, Krušik, Prvi partizan i ostale fabrike, to je odavno tako i oni su po službenoj dužnosti članovi - kažu u Ministarstvu odbrane.

Inače, nakon protesta vojnika i policajaca, kako nezvanično saznaju "Vesti", po jedinicama Vojske Srbije počelo se sa popisivanjem vojnika koji su prisustvovali protestu, što u Vojnom sindikatu Srbije vide kao još jedan vid pritiska kako bi se strahom sprečilo učestvovanje u budućim protestima. Na protestu u nedelju učestvovalo je više od 2.000 ljudi, a organizatori tvrde da su ih vojne službe bezbednosti nelegalno snimale.

Sa druge strane, ministar Đorđević je izjavio kako je ponosan na pripadnike Vojske Srbije jer se nisu odazvali pozivu "politikantskog sindikalnog rukovodstva".

- Više od 99 odsto vojnika nije došlo na protest, jer znaju da je vojska jedno sa narodom i da verno služi državi - istakao je Đorđević.

Oglasio se i Generalštab Vojske Srbije koji osuđuje, kako kažu, neistine koje su iznete u javnosti.

- Prave namere rukovodstva Vojnog sindikata najbolje odslikavaju neistine da pripadnici Generalštaba sede u nekoliko upravnih odbora i da legalizuju kriminal u redovima Vojske. U Generalštabu rade časni oficiri, podoficiri i civilna lica koji su, pre toga, po dvadeset i više godina službovali u jedinicama, i koji i danas odgovorno izvršavaju svoje zadatke - navodi se u saopštenju Generalštaba VS.

Sa njima se slaže i pokret SNP Naši, koji ističu da protest smatraju neviđenom brukom i sramotom za državu.

- Ono što izaziva sumnju u čitav protest je pojavljivanje određenih proameričkih političkih struktura na njemu, čime se jasno šalje poruka da se deo Vojske Srbije otvoreno svrstao uz NATO i CIA političare - poručili su SNP Naši srpskim vojnicima i veteranima ratova koji su bili na protestu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online