Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.11.2018.
00:25
Đ. Barović - Vesti A

Vojni sindikat Srbije: Gde je otišlo 250.000 bombi?

Pozivajući se na svoje izvore, Vojni sindikat Srbije zatražio je od Ministarstva odbrane, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, potvrdu ili demanti tvrdnje da je Ministarstvo odbrane učestvovalo u preprodaji 250.000 ručnih bombi zbog čega je Vojska Srbije oštećeno za čak 3,7 miliona dolara koje su, umesto Vojske i države, zaradile nekoliko privatnih firmi koje se bave izvozom naoružanja i municije!

A. Čukić
Vojska Srbije

U dopisu Ministarstvu odbrane Srbije, VSS pita po čijem naređenju je to učinjeno i da li je tačno da su te bombe, mada potpuno ispravne, proglašene "rashodovanima" i kao takve prodate Jugoimport SDPR-u po ceni od 3, 3 dolara za komad, da bi ih ovi zatim preprodali.

"Da li je istina da je preduzeće Jugoimport SDPR ove bombe u viđenom stanju samo preprodalo privatnim preduzećima iz Beograda, Partizan Tek i Tehnoglobal Sistems, po dvostruko većoj ceni, a da su ove firme iste te ručne bombe prodale Saudijskoj Arabiji, po ceni od 18 američkih dolara po komadu, što ukupno iznosi oko 4.500.000 dolara", samo je jedno od pitanja Ministarstvu odbrane.

U ovom dopisu Vojni sindikat postavlja i pitanje ko je ispred Vojske Srbije određivao cenu ručnih bombi i ako je već odlučeno da budu prodate, zašto ih vojska sama onda nije prodala po ceni od 18 dolara po komadu.

"Ko je odgovoran za to što je Vojska Srbije oštećena za iznos od oko 3.700.000 USD koliko iznosi razlika u ceni koju je Vojsci Srbije platio Jugoimort SDPR i stvarnoj ceni koštanja ručnih bombi na tržištu?", pita Vojni sindikat Srbije.

U razgovoru za "Vesti", predsednik Vojnog sindikata Novica Antić tvrdi da poseduju čvrste dokaze da je došlo do velike zloupotrebe.

- Čekamo odgovor Ministarstva, a onda ćemo izaći u javnost s dokazima koje posedujemo. Prodaja 250.000 bombi iz vojnih skladišta je nažalost obavljena pod veoma čudnim okolnostima zbog čega je potrebno da se ispitaju sve okolnosti. Ukoliko su te bombe rashodovane, tada se tačno zna šta je činiti sa svakim komadom, a to je delaboracija, odnosno odvajanje eksploziva, upaljača i ostalih delova bombi. Naše informacije su da to nije urađeno, već da su bombe samo prepakovane i prodate po pet puta većoj ceni. Nažalost, ovo nije i jedina zloupotreba za koju smo saznali i o kojoj ćemo uskoro obavestiti javnost - tvrdi Antić.

U želji da čujemo i drugu strane priče, odnosno dobijemo zvanično objašnjenje od prozvanih institucija: Ministarstva odbrane i Jugoimport SDPR, u utorak smo im se obratili zvaničnim mejlovima, ali do zaključenja ovog broja "Vesti" nismo dobili nikakav odgovor.

Ugrožena odbrambena moć?

Među pitanjima Vojnog sindikata jeste i da li je prodajom ovolikog broja ručnih bombi ugrožena odbrambena moć Srbije, ali i šta je učinjeno sa novcem koji je dobijen tom transakcijom.
"Da li je budžet Srbije prihodovao od ove trgovine?", pita Vojni sindikat Srbije.

"Možda su u Siriji"

Među pitanjima Vojnog sindikata Srbije je i ono gde su te bombe završile s obzirom na to da su ih privatne srpske firme prodale Saudijskoj Arabiji.

"Da li je i u kojoj meri isključena mogućnost naoružavanja terorista ručnim bombama iz Vojske Srbije, s obzirom na to da smo imali prilike da u našim i stranim medijima vidimo da su ruske i sirijske koalicione snage zaplenile određenu količinu oružja iz Srbije tokom borbi protiv ISIS", pita Vojni sindikat Srbije.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online