Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.09.2016.
05:00
N. S. Preradović - Vesti A

Građani ne prijavljuju alave

U Srbiji se godišnje dogodi 374.000 slučajeva podmićivanja, a bude prijavljeno ili procesuirano 100 puta manje! Građani najčešće ne prijavljuju korupciju zbog straha od posledica, pokazuje istraživanje Globalni barometar korupcije organizacije Transparentnost Srbija. Prema ovom istraživanju, samo 28 odsto građana veruje da se Vlada Srbije dovoljno dobro bori protiv korupcije.

A. Čukić
Loša reputacija: Policija najčešćii problem

- Niste se dovoljno dobro borili protiv korupcije - poruka je koju bi, da ima priliku, Vladi uputilo 44 odsto građana. Nije prvi put da Vlada dobija lošu ocenu u oblasti borbe protiv korupcije, ali je očigledno da dobija znatno lošiju ocenu nego pre četiri godine kada je SNS došao na vlast.

- Pre četiri godine nade su bile velike i građani su videli napredak koga možda i nije bilo. Tada je 52 odsto ispitanika reklo da se nivo korupcije smanjio, a sada vidimo da se taj utisak prepolovio - kaže Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija.

Saobraćajci najgori

Pitanje je i koliko su zaista građani motivisani da prijave korupciju ako se zna da je lane trećina onih koji su došli u kontakt sa saobraćajnom policijom dala mito. Posle saobraćajaca, građani su najviše plaćali zdravstvene radnike i službenike koji izdaju dokumenta.
- To se zove tzv. ulična korupcije. Naime policajci, lekari, nastavnici su ljudi sa kojima građani najčešće dolaze u kontakt i stoga su oni uvek na čelu liste alavih - kaže dr Stojiljković.

Pred pravosudne organe godišnje stigne tek oko 3.200 slučajeva korupcije, a procene su da sto puta više slučajeva ostaje skriveno. Građani ne prijavljuju korupciju jer strahuju zbog posledica, nemaju vere u uspeh ili ne poseduju dovoljno informacija.

- Potrebna je snažna akcija države koja bi ohrabrila ljude da prijavlju korupciju - navodi Nenadić.

Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković u izjavi za "Vesti" kaže da ga ne iznenađuju rezultati istraživanja jer činjenica da u Srbiji nema dovoljno procesuranih slučajeva korupcije obeshrabruje građane.

- Običan građanin je svestan da čak i kad se korupcija prijavi često izostanu sankcije, pa ih mrzi da sudski gone alave službenike. Takođe ne veruju ni političarima i smatraju da su skloni korupciji - navodi dr Stojiljković.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online