Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 17.11.2011.
15:20
Šumadija press, Beta A

Vlast u Srbiji žestoko kritikovana zbog korupcije

Do sada naglašeno diplomatičan i taktičan, Viliam Infante, stalni koordinator UN u Srbiji, na regionalnoj konferenciji “Partnerstvom protiv korupcije” očitao je pravu lekciju srpskoj vlasti zbog izostanka rezultata u borbi protiv korupcije.

Mutan odnos Vlade Srbije prema korupciji: Vilijam Infante

Infante je prozvao i medije zbog slabih performansi u borbi protiv ove pošasti, a Verica Barać, čelnica Vladinog Saveta za borbu protiv korupcije, aktuelnu vlast je optužila da je medije “zarobila” i preko najbližih saradnika šefa države pretvorila u svoje propagandne biltene.

Premijera Mirka Cvetkovića, Infante je upitao šta je sa njegovim obećanjem da će do kaja godine biti ispunjen Akcioni plan borbe protiv korupcije.

Ustanovio je bez uvijanja da će revidiranje borbe protiv korupcije u Srbiji potrajati jer je od početka “bilo loših namera, pošto nigde ne piše da je Vlada posvećena borbi protiv korupcije i nultoj toleranciji prema korupciji. To je namerno zamuljano”, dijagnostikovao je koordinator UN-a, primetivši da su institucije za borbu protiv korupcije u Srbiji slabe i da im je budućnost neizvesna.

Infante je pozvao medije da javnost snabdevaju razumljivim informacijama o trošenju novca iz budžeta, da rade na iskorenjivanju kulture prihvaćenosti korupcije, ali je dodao da taj angažman ne može da se svede na “takmičenje dece u pisanju sastava protiv korupcije”.

Koristite društvene mreže jer su mediji deo problema

 

Svestan, međutim, da su i mediji deo problema, a ne deo rešenja tog problema, preporučio je korišćenje i alternativnih mreža za širenje informacija, poput Fejsbuka i Tvitera.

Vilijam Infante je istakao da su, prema istraživanju UNDP, u Srbiji najkorumpiraniji državna uprava i policija.

On je istakao da su institucije za borbu protiv korupcije u Srbiji tek na početku rada, da su slabe i da im je budućnost neizvesna, kao i da nemaju dovoljno zaposlenih.

Infante je dodao da mu nije cilj da se "rastrgne Vlada", nego da joj se pomogne. On je pohvalio rad institucija poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitnika građana.

Goati: Potreban preokret u borbi protiv korupcije

Vladimir Goati

Srbija mora da učini preokret u borbi protiv korupcije, jer ako nastavi po starom neće biti prihvatljiv partner Evropskoj uniji kao zemlja sa visokim stepenom korupcije na svim nivoima, izjavio je danas predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati.

"Do sada se došlo do nivoa bivšeg direktora javnog preduzeća, preko toga se nije išlo. Bez preokreta nećemo uveriti EU da se uspešno borimo protiv korupcije i zato je potrebna akcija, a ne samo usvajanje zakona", rekao je Goati na konferenciji za novinare u beogradskom hotelu Kontinental.

Goati je naveo da će borba protiv korupcije u Srbiji biti hod po mukama i da će zahtevati više vremena nego što se očekuje, dodajući da indeks percepcije (doživljaja) korupcije stagnira poslednje tri godine i iznosi 3,5 i da će se tako nastaviti ako ne bude konkretnih akcija.

Istakao je da su političke partije u Srbiji nedodirljive od 1990. godine do danas i da država ništa nije učinila da promeni takvo stanje.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić rekao je da bi trebalo urediti propise vezane za javna preduzeća i zabraniti sponzorstva tih preduzeća, kao i da je potrebno urediti finansiranje medija tokom izborne kampanje.

Na današnjoj konferenciji za novinare trebalo je da bude predstavljeno istraživanje "Transparentnost finansiranja političkih stranaka u Srbiji" o kojem je, međutim, bilo malo reči.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.11.2011. 15:24
Hajde molim Vas kako to?? Meni se Oliver Dulic potpisao u sluzbenom mailu kao Spijun Oliver. To nije korupcija to je za elektricnu stolicu u USA!!!
Četvrtak 17.11.2011. 16:01
A ko da se bori protiv korumpcije? Pa i sama vlast je tu zbog sopstvenog interesa, a ne interesa naroda. Inace sto se tice medija, navodi su apsolutno tacni. Da se videti po odnosu naroda prema gorucim pitanjima.
Četvrtak 17.11.2011. 16:10
Prsli su totalno i to od strane koja ih sve zajedno "hrani"...ovde vise ni ucene nisu potrebne zbog evtl. kandidature.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online