Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 21.07.2013.
20:12
rts.rs A

Čiji novac koriste političke partije

Već godinama građani u Srbiji veruju da su političke stranke i političari najkorumpiraniji u zemlji. Nejasnoće finansiranja političkih stranaka loše utiču na poverenje građana, ali i na same političke stranke. U Srbiji nikada nije kažnjena nijedna stranka zbog kršenja pravila o političkom finansiranju kampanje, pišu beogradski mediji.

Skupština Srbije (foto: ilustracija)
 

Ključ borbe protiv korupcije leži u političkoj sferi, a njena održivost zavisi od čiste situacije u finansiranju političkih partija, mišljenja su u organizaciji Transparentnost Srbija. Proces kontrole prošlogodišnje kampanje još nije dovršen.

"Nerazjašnjenost finansiranja političkih stranaka, i činjenica da do dana današnjeg nikada nismo dobili potpuno jasan presek svih izvora finansiranja loše utiče na poverenje građana i na same političke stranke", kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

"Sasvim sigurno nisu ni svi krivi, nisu ni svi pravi ali dok ne znamo nemamo pravilne podatke o tome ko je napravio prekršaj a ko nije, imaćemo ovakvu osudu političke klase", rekao je Nenadić.

Primena zakona o finansiranju političkih aktivnosti bila je na testu prošle godine tokom izborne kampanje. Nema potpune slike o tome šta je od prihoda i rashoda prijavljeno, a šta su stranke prećutale, ali imamo 215 podnetih prekršajnih prijava protiv političkih aktera u prošloj izbornoj kampanji.

Od toga, jedna je na parlamentarnom nivou, 59 na nivou grada i 155 prijava na opštinskom nivou. Još od 1990. postojala su pravila o finansiranju poltičkih stranaka, ali do 2011. nismo imali kontrolu u rukama nezavisnog državnog organa, a to je sada Agencija za borbu portiv korupcije.

"Onog trenutka kada je agencija počela da se bavi svojim poslom i da kontroliše imovinu funkcionera, da utvrđuje sukob interesa i pogotovo da kontroliše finansiranje stranaka njen rejting i očekivanja građana su jako porasli prošle godine i početkom ove", rekao je Zoran Stojiljković član odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Ohrabruje činjenica da je Agencija počela da sankcioniše određene stvari vezane za prekršaje u ovoj oblasti. Sada je pitanje da li tu ima elemenata krivičnog dela. Za 23 godine višepartizma, nije bilo ozbiljnih sankcija.

"Prva velika afera koja se bude sprovela kroz sudske instance i bude imala neku pravosnažnu presudu, sa odrećenim zatvorskim kaznama ili sa jako velikim finansijskim kaznama, to će verovatno poboljšati i ponašanje u toj oblasti i kod svih drugih političkih stranaka", rekao je Đorđe Vuković iz Cesida.

Prema njegovim rečima, opozicija teže može kontrolisati sudske i tužiteljske organe.

Nije korupcija svojstvena samo Srbiji, u susednoj Hrvatskoj, a najpoznatija je korupcijska afera bivšeg premijera i šefa HDZ-a Ive Sanadera.

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.07.2013. 21:39
"Već godinama građani u Srbiji veruju da su političke stranke i političari najkorumpiraniji u zemlji" ?? Пре неки дан, баш овде би чланак о томе да "срби" највише идолопоклонишу александра вучића ? (У ствари, после ђоковића...) Како то сад - верују да су странке корумпиране а не верују да су вође их партија - гов*а ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online