Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 13.12.2011.
15:55
B92 A

Protiv korupcije u porodilištima

Organizacije Roditelj i Majka hrabrost pokrenule kampanju protiv korupcije u porodilištima i zdravstvenog sistema koji se bave reproduktivnim zdravljem žena. Cilj kampanje je obaveštavanje građana o tome šta je korupcija i kako je izbeći.

Trudnice su često izložene otvorenim iznudama i ucenama jer su im zdravstvene usluge neodložne, a žene su zbunjene i zaplašene da neće dobiti odgovarajuću uslugu ako ne plate, rečeno je na predstavljanju kampanje "Za zdravlje! Zajednički protiv korupcije" u Medija centru.

Trudnice su u često izložene otvorenim iznudama i ucenama, a pritom su zbunjene i zaplašene da neće dobiti odgovarajuću uslugu ako ne plate
 

Korupcija se odvija i tako što lekari upućuju trudnice da vode trudnoću u privatnim klinikama, što je veoma skupo jer zahteva brojne analize, a zatim se isti lekari pojavljuju u državnim bolnicama na porođaju, rekla je Bojana Selaković iz organizacije Roditelj.

"Traže se testovi koje rade privatne laboratorije i pacijentkinjama se daju cedulje sa nazivima tih laboratorija, koje vode evidenciju o tome koliko im je koji lekar testova obezbedio", navela je Bojana Selaković.

Ona je istakla da su mehanizmi za zaštitu za zaštitu korupcije u toj oblasti komplikovani, neefikasni i opterećeni birokratskom procedurom i da je osim prijave policiji i tužilaštvu sve ostale procedure zapravo služe za odvraćanje građana da prijave korpciju.

Dodala je da su građani u velikoj meri neobavešteni o svojim pravima i da, prema jednom istraživanju, više od 58 odsto građana nije obavešteno o tome šta može da zahteva od lekara.

Nemanja Nenadić

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić rekao je da je od ukupnog broja ljudi koji su imali kontakt sa zdravstvenim
ustanovama njih 13,2 odsto dalo mito i da se taj procenat godinama ne menja.

"Nisu do kraja definisane usluge, odnosno šta čovek može da očekuje za novac koji izdvaja za zdravstveno osiguranje. To je povoljan teren za razvoj korupcije jer omogućava diskreciono odlučivanje. Zato je najvažnije uspostaviti standarde i potpuno definisati zdravstvene usluge", rekao je Nenadić.

Građanima će u okviru kampanje biti deljen propagandni materijal a u porodilištima "Narodni front" i "Dragiša Mišović" i u domovima zdravlja "Zvezdara", "Palilula" i "Vračar" biće okačeni plakati sa obaveštenjima o korupciji i načinima njenog sprečavanja.

Kampanja će biti realizovana u okviru programa "Jačanje mehanizama odgovornosti u javnim finansijama" koji sprovodi UNDP Srbija uz finansijsku podršku Vlade Norveške.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.12.2011. 18:47
Zasto samo u porodilistima? Znaci da odobravaju u ostalim segmentima zdravstva? Skandalozno je u kom stanju je nase zdravstvo, a najgore od svega je odnos medicinskog osoblja prema pacijentima. Birajuci ovo zanimanje u principu trebalo da je iz ljubavi prema ljudima i zeljom da im pomognu. U Srbiji se radi u zdravstvu zbog lakseg reketiranja gradjana i zbog materijalne koristi. Stvarno bruka i sramota od profesije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online