Nedelja 16. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.09.2016.
02:00
J. L. Petković - Vesti A

Priština opet pristala na ZSO

Ukoliko žele pregovore o viznoj liberalizaciji, kosovske vlasti će bez odlaganja morati da sprovedu demarkaciju sa Crnom Gorom i omoguće stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

A. Čukić
Manevar kosovskih vlasti na putu do bezviznog režima

To je zaključio odbor Evropskog parlamenta u sredu, da bi se već u četvrtak po podne oglasili nedavno imenovani članovi Upravljačkog tima za upostavljanje ZSO: Igor Kalamar, Dejan Radojković, Vinka Radosavljević i Svetislav Durlević i iz Brisela saopštili da su Hašim Tači i Isa Mustafa odlučili da se počne sa izradom Statuta i uspostavljanjem ZSO.

- Zadovoljni smo što je konačno odlukom Hašima Tačija i premijera Mustafe, proces formiranja ZSO pokrenut s mrtve tačke i mi smo došli u Brisel da naše sagovornike kao i međunarodnu javnost upoznamo sa vizijom nove, pozitivne stvarnosti na Kosovu koju će doneti uspostavljanje ZSO - saopštio je taj tim.

Istakli su i da će "kolektivna politička prava Srba na Kosovu ovom odlukom biti konačno i u punoj meri uspostavljena nakon svega što se od 1999. godine dešavalo".

Novo pisanje statuta

Vlasti u Beogradu ZSO opisuju kao ključ opstanka Srba na Kosovu, a prema ovom saopštenju statut će doživeti još jedno novo pisanje za koje nije navedeno koliko će trajati. Aktuelni ministar u kosovskoj vladi Ljubomir Marić i koordinator Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO, još pre godinu dana je saopštio da statut ZSO samo što nije gotov.

- Odlukom vlade u Prištini da hitno uspostavi ZSO biće stvoreni i neophodni preduslovi za povratak hiljada i hiljada Srba u opštine sa srpskom većinom, ali i u druga mesta na Kosovu, kao i u Metohiji koja je tokom ratnih sukoba bila žrtva najbrutalnijeg etničkog čišćenja. Ovim se potvrđuje ispravnost naše odluke da Srpska lista uđe u koaliciju sa strankama gospodina Tačija i gospodina Mustafe. Odlukom da podrže hitan početak rada na uspostavljanju ZSO načinjen je veliki i važan prvi korak ka vraćanju poverenja među zajednicama - navedeno je u saopštenju.

U tekstu se još ističe da će taj "proces promeniti Kosovo zauvek i nabolje i stvari nikada više neće biti iste."

- Zvuk srpskog jezika i ćirilično pismo postaće kao rezultat ove odluke ponovo normalna pojava u Peći, Prizrenu, Đakovici i Prištini, a srpski narod tako postaje potpuno ravnopravan u upravljanju institucijama i donošenju odluka na Kosovu - zaključuje se u dokumentu prosleđenom medijima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online