Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.04.2018.
21:26
Vestionline, Tanjug A

"Hoće ZSO kao praznu ljušturu - taj film neće gledati"

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da će Srbija podržati rad na stvaranju ZSO, ali ne na osnovu odluke prištinskog ustavnog suda koji je, kako je podsetio, ranije poništio 22 od 23 elementa za formiranje zajednice.

Tanjug
Priština se "pere" pred samit u Sofiji: Marko Đurić

- Sad bi hteli da formiraju zajednicu koja bi bila prazna ljuštura. Taj film nećete gledati. Mi hoćemo ZSO koja ce imati suštinsku moć - naglasio je Đurić za RTS dodajući da smatra da Albanci nisu iskreni u nameru da ispune rok od četiri meseca koji je zadala EU.

Đurić smatra da je "reč o političkom manevru koji ima za cilj da njih rastereti a nas da optereti".

- Uvek smo spremni da radimo na formiranju ZSO, ali pravo da vam kažem meni sve ovo liči na trikove sa autobuske stanice u Prištini. Oni mesec i po dana pred samit EU u Sofiji, da bi popravili svoj imidž, da bi malo sprali sa sebe ovo što se dešavalo prethodnih dana i da bi na kraju krajeva na Srbiju nabacili teret sprovođenja nekih druih sporazuma, poput Sporazuma o energetici i drugih stvari koje oni žele da dobiju za sebe, sada pokušavaju da se prikažu kao strana koja sprovodi sporazume - rekao je Đurić.

Đurić kaže i da su razgovori sa zvaničnikom američkog Stejt departmenta Metjuom Palmerom bili teški sa dosta neslaganja oko KiM.

- Nakon tih razgovora, ali i ne samo nakon razgovora nego i nakon ovih dogadaja, sa naše strane strahuje se da bi Albanci mogli da menjaju stanje na terenu kako bi popravili svoju poziciju - rekao je on.

- Ne smete tolerisati nasilje. Ne smete na bilo koji način bilo kome dati zeleno svetlo, prećutno ili otvoreno za destabilizaciju prilika. To je nešto što bi trebalo da bude interes svih i nešto što je svakako politika-interes Srbije - rekao je Đurić.

Albanske stranke u Prišitni se, kako kaže, takmiče "koja će više da pomogne tvrđu poziciju".
Komentarišući današnje izjave Aljbina Kurtija da prioritet Prištine ne treba da bude stolica u UN već ujedinjenje Mitrovice, Đurić kaže:

- Aljbinu Kurtiju nije dovoljno više ni Ujedinjene nacije da dobiju, već traži da se ponište srpske opštine.

On kritikuje i neke (opozicione) političare u Beogradu koji se, kako kaže, zalažu za to da Srbija prihvati članstvo Kosova u UN, bez da dobije bilo šta zauzvrat.

- Ja im stvarno na tome čestitam, mnogo su učinili za svoju zemlju - kaže on.

Povodom poruke Brisela da očekuje nove sastanke Beograda i Prištine, Đurić kaže da je Srbija odnos prema dijalogu pokazala delima, a Prišina nedelima.

- Ja svakog od njih mogu da pogledam u oči, a mogu li oni mene? - upitao se Đurić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online