Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 07.09.2016.
00:10
Vesti A

Glavni tužilac Suda za zločine OVK: Pljunuo na mrtve vojnike

Amerikanac Dejvid Švendiman postavljen je za glavnog tužioca specijalnog suda u Hagu za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine. Reč je o sudu koji će procesuirati zločine takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Srna
Pravde ni za utehu: Porodice ubijenih u Tuzlanskoj koloni

Švendiman je prethodno bio na čelu Specijalnog istražnog tima (formiranog 2011. godine) koji je vodio nezavisnu istragu o optužbama i navodima koje je Švajcarac Dik Marti predstavio u izveštaju Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Za Švendimana je ovo povratak na Balkan jer je prethodno radio kao međunarodni tužilac u Bosni i Hercegovini. U BiH je angažovan maja 2006. na osnovu odluke visokog predstavnika u BiH. Naredne godine je došao na funkciju šefa Posebnog odeljenja za ratne zločine i zamenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Funkciju je napustio 2009. godine.

Razlog više za referendum

Srpskoj javnosti je poznat kao osoba koja je zaustavila istragu u slučaju "Tuzlanska kolona", ocenivši da prikupljeni dokazi u predmetu ne potkrepljuju optužbe protiv ijednog osumnjičenog za taj zločin. Njegovo ime je spomenuo i predsednik Srpske Milorad Dodik, obrazlažući razloge za referendum RS o izdvajanju pravosuđa.

Dodik je istakao da su strani tužioci pred istek mandata donosili odluke o obustavljanju istraga za ratne zločine nad Srbima, a epilog predmeta "Tuzlanska kolona" nazvao "selektivnim pristupom pravdi i vrstom osvete RS i srpskom narodu, jer nisu podržali produžetak mandata stranim sudijama i tužiocima".

- Sramnu odluku doneo je tužilac Švendiman u slučaju "Tuzlanska kolona", kao i tužilac Džad Romano u slučaju "Dobrovoljačka". Svirepi zločini nad nedužnim mladićima JNA u povlačenju iz Sarajeva i Tuzle nisu dočekali presude. Ubistva nesporna, žrtve poznate, a počiniocima nikad nije presuđeno - naglasio je Dodik.

Poslednja nada

Milorad Trifunović, predsednik Udruženja nestalih i kidnapovanih Srba i nealbanaca sa KiM, kaže za "Vesti" da je porodicama sud za zločine OVK "poslednja nada".
- Moramo da verujemo u taj sud, da mu damo podršku, da budemo uz njega, ali ne znamo koliko će on biti uz nas. Verujem da će sud raditi časno i pošteno i iskreno se nadamo da će do kraja raščistiti sa tim zločinima. Ali, posle svega, pošto je Amerikanac postavljen na tu funkciju, malo sa skepsom gledamo na sve to - kaže Trifunović.

Švendiman je prilikom odlaska iz BiH poslao pismo Savezu logoraša RS u kojem se pravdao da on nije krivac za neprocesuiranje predmeta u kojima su žrtve bili Srbi. Kao glavni razlog za to naveo je loš Zakon o tužilaštvu BiH. Predsednik Saveza logoraša Branislav Dukić tada je odgovorio da je Švendiman glavni krivac što porodice mnogih srpskih žrtava iz proteklog rata u BiH nikada neće dobiti pravdu i videti osuđenim zločince koji su ubijali njihove najmilije. On je ukazao da je Švendiman odlukom da obustavi istragu za zločine u Tuzlanskoj koloni omalovažio i Haški tribunal.

Navukao i gnev Haga

- Sud u Hagu je naredio istragu za četiri osobe koje su učestvovale u zločinu u Tuzlanskoj koloni i okarakterisao ih kao osumnjičene. Švendiman je, međutim, na opšte iznenađenje to odbacio i doneo odluku da nema elemenata za istragu, čime je samo navukao gnev Haga na Tužilaštvo BiH - tvrdio je Dukić.

Švendiman je javno pravdao odluku pred kraj mandata o obustavljanju istraga za ratne zločine nad srpskim vojnicima i civilima u Tuzli, ali i Konjicu gde su tri osobe bile osumnjičene za 48 ubistava tokom rata.

- Nisam tu odluku doneo, niti sam je objavio s namerom da isprovociram odgovor srpskih vlasti ili predstavnika srpskog naroda. To je jednostavno bilo ispravno da se uradi u pravo vreme i ja sam to uradio. Smatrao sam da porodice žrtava i oni koji su bili pod istragom zaslužuju da se ovo završi, čak i ako bi odgovor javnosti bio neugodan za mene - rekao je Švendiman.

A. Čukić - Vesti
Dušan Janjić

Bez optužnice protiv Tačija?

Sedište Specijalnog suda za ratne zločine OVK će biti u Hagu, ali nije poznato kada se mogu očekivati prve optužnice. Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, ističe da je "mnogo važnije da se dobro pripremi optužnica".

- Reč je o tužiocu koji je upoznat sa regionom i poslom. Za prilike na Kosovu i među Albancima je jako važno da je reč o državljanjinu SAD. Objektivno, suđenja čekaju novi budžet, dakle mart 2017. Pretpostavljam da je to period u kome će tužilac odlučiti da li će krenuti sa sitnim ili sa nekim krupnim slučajem, da li će uvezati nekoliko slučajeva - kaže za "Vesti" Janjić.

Oko imena optuženih za zločine OVK se spekuliše od kako se pojavio izveštaj Dika Martija, već šest godina. Najčešće pominjani su Kadri Veselji, bivši šef kosovske obaveštajne službe ŠIK, a danas predsednik Skupštine u Prištini. Kao i Hašim Tači, danas predsednik Kosova.

- Prema informacijama iz samog tužilaštva i ekspertskih timova, Hašim Tači nije među optuženima. Javnost Srbije i opozicija na Kosovu uvereni su da je on na tom spisku. Ako Tači ne bude procesuiran to bi mogao da bude početak političkog osporavanja suda. U suprotnom, taj slučaj može da ima drugu posledicu po sud. Znam da ima slučajeva protiv Srba, ali mnogo manje. Pretpostavljam da će tužilac balansirati i da neće odmah krenuti sa optužnicama protiv Srba - ističe Janjić.

 

POVEZANE VESTI

Sreda 07.09.2016. 01:15
Kadija te tuzi, Kadija ti sudi. Zar bas mora da bude amerikanac????? Tu nema pravde za zlocince i zrtve.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online