Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.08.2016.
19:03
J. L. Petković - Vesti A

Bajden pripretio Albancima: ZSO ili vam Amerika okreće leđa

Poseta odlazećeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena u Prištini je shvaćena kao čin velikog prijateljstva, pa se primetilo podizanje obrva kada je na konferenciji za novinare, a nakon susreta sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, zapretio političkim liderima Albanaca da bez sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom i formiranja Zajednice srpskih opština - Priština gubi podršku Amerike.

Vesti
Dovela i unuke: Bajdenova supruga Džil sa vladikom Teodosijem

To nije prvi put da predstavnici Stejt departmenta dolaze na Kosovo sa takvom porukom, ali je prvi put da to izgovaraju javno i nedvosmisleno. Bajden je pojasnio da će sporazumi, zbog kojih opozicija u Prištini svaki put kada se nađu na dnevnom redu - suzavcem blokira rad parlamenta, imati pozitivan uticaj na region, te da je uspostavljanje ZSO od suštinskog značaja za napredovanje odnosa Kosova i Srbije.

Čestitke Tačiju za vence

Bajden je čestitao Tačiju što je položio vence na spomenik srpskim žeteocima ubijenim 1999. godine u Starom Gackom i srpskoj deci ubijenoj 2003. godine dok su kupala u reci Bistrici. Kako je rekao, "to je dokaz napretka Kosova".

- Priština mora da ima blisku saradnju sa svojim susedima. Želim da potpišete sporazum sa Crnom Gorom. To je fer dogovor. I Zajednica srpskih opština. Neke odluke se moraju pogurati, ali teške odluke će uroditi plodom. Boli rata su još sveže. Sve ovo su sveži ožiljci, ali Kosovo treba da ide napred ka zajedničkoj budućnosti i jednakim pravima za sve građane - istakao je Bajden.

Američki diplomata kazao je da su se i Tači, ali i kosovski premijer Isa Mustafa sa kojim se ranije sreo, pozitivno izjasnili o nastavku razgovora u Briselu.

- To će biti teško, ali neophodno. Sa (premijerom Aleksandrom) Vučićem sam takođe razgovarao o ovom pitanju. Imate obavezu i odgovornost da se pridržavate obaveza koje su date u Briselu - istakao je on.

Bajden je od kosovskih političara i društva zatražio odlučnost u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

- Korupcija je rak, nije preterivanje. Ako se sa tim ne izborite, neće biti moguće da se krene napred - istakao je on, dodavši i da se nasilje takođe ne može tolerisati u demokratskom društvu.

Potpredsednik SAD je posebno istakao da mu je čast što će auto-put Uroševac-Gnjilane poneti ime njegovog sina Boa Bajdena, ali je podvukao da je sve prethodno rečeno za Kosovo važnije od ceremonije imenovanja puta. A Amerika će nastaviti da pomaže Kosovo. Očigledno, ako se ovi zahtevi ispune, prištinskoj kasi se smeši dve milijarde američkih dolara.

Supruga u Gračanici

Bajdenova supruga Džil je sa snahom i dvoje unučadi juče postila manastir Gračanica. Do manastirskog konaka, članovi njene porodice stigli su u jednom od tri džipa, a dočekali su ih episkop raško-prizrenski Teodosije, otac Sava Janjić i otac Ilarion, iguman manastira Draganac.
Vladika Teodosije je dr Džil Bajden predstavio Gračanicu, objasnivši da je reč o ženskom manastiru u kome se nalazi 14 monahinja. Ona se interesovala se za položaj pravoslavnih svetinja na KiM.

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online