Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 08.09.2016.
02:00
D. Dekić - Vesti A

Vučić dovodi papu u Srbiju?

Srbijom i treći put u ovoj godini odjekuje medijska najava dolaska poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje, koji bi, u narednih godinu dana, mogao da se odazove pozivu srpskog premijera Aleksandra Vučića.

Reuters
Tihe pripreme: Papa možda uskoro u Srbiji

O zbližavanju hrišćanskih crkava i istorijskom susretu sa poglavarom SPC patrijarhom Irinejom, spekuliše se u javnosti već duže vreme, a u septembru prošle godine predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom posete Vatikanu je uputio papi poziv, uz ogradu da o tome treba da se izjasni SPC.

Da bi papa mogao da poseti Srbiju, ali kao šef vatikanske države, spekulisalo se i početkom godine, pa se oglasio i patrijarh Irinej obelodanivši da se on "ne protivi ovoj vrsti posete, ali će konačnu reč dati Sinod".

SPC neobaveštena

Dolazak pape, moglo bi se reći, za sada je samo medijska priča, jer prema saznanjima "Vesti" iz izvora bliskih Srpskoj pravoslavnoj crkvi, niko o pozivu upućenom iz srpskog državnog vrha papi Franji, nije obavestio SPC. Odgovor nismo dobili ni u Vladi Srbije.

Priča o dolasku pape podgrejana je i tokom proteklog proleća kada je predsednik Međunarodne biskupske konferencije sveti Ćiril i Metodije, biskup Ladislav Nemet rekao da papa Franja treba da dođe 22. i 23. maja. Objasnio je da su pripreme za dolazak pape tada već počele. Prema planu, boravak u Srbiji trebalo je da započne u Beogradu gde bi otišao u jedan izbeglički centar, a potom se sreo sa srpskim zvaničnicima, kao i poglavarima SPC, dok je sledećeg dana je trebalo da ide u Suboticu. Izbori u Srbiji zakazani za 24. april, prema njegovim rečima, odložili su posetu.

- Došlo je do promene situacije kada je premijer objavio raspisivanje opštih izbora - rekao je tada Nemet i izrazio nadu da će do posete pape Franje Srbiji doći vrlo brzo.

Uz dolazak u Beograd, pominje se i poseta Prištini. Katolički poglavar je pre dva dana primio predsednika i premijera Kosova Hašima Tačija i Isu Mustafu. Mada Vatikan ne priznaje Kosovo, Tači je posle sastanka na svom naveo da ga je papa Franja "informisao o planovima da poseti Kosovo i prizna realnost na Balkanu".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.09.2016. 13:36
Писмо Епископа Николаја Стојадиновићу.... Председнику краљевске владе г. Милану Стојадиновићу.... Поштовани Господине Министре Председниче, Ви, свакако, нисте прочитали мој јучерашњи телеграм, када ми одговарате да ја треба “помирљиво да дејствујем на своје колеге”. Какву помирљивост Ви можете очекивати после ономадашње туче пред Саборном црквом? Др. Корошец није тукао католике у Далмацији, који годинама најпогрдније руже нашег Краља, а туче српске владике и свештенике, када се моле Богу за свог болесног Патријарха! Уникум. А, замислите како би Папа римски потресао цео свет, да је један српски жандарм, ударио католичког бискупа. Све то народ гледа. Све то народ слуша, ја Вас уверавам да у народу кључа гнев, као у вулкану. Уверавам Вас, да је народ на ивици побуне. Ја знам Ваша добра дела за последње две године, знам и за тај злокобни Конкордат. Ја не заборављам ни оно ни ово. Но, сав народ је потпуно бацио у заборав све што сте Ви учинили, као да сте јуче дошли на власт – све због овог Конкордата. Као кад би дјак написао читко пропис, па просуо по њему мастило. Народ ништа у Вама данас не види до Конкордата. Од времена тзв. “владановштине” ја не памтим оволику узрујаност у народу, оволику жучност. Ко год Вам друкчије реферише, не верујте му, ласка Вам и обмањује Вас. И немојте мислити да је овако страшно незадовољство у народу створено агитацијом свештеника. Инстиктивно сав православни народ осећа и сазнаје, да је Кнез црне интернационале наш свагдашњи непријатељ, историјски непријатељ. Уосталом и сви просвећени католици ужасавају се власти, која се даје том кнезу у овој нашој слободној земљи. Зато вас и овим путем и последњи пут, молим и преклињем – скините то чудовиште с дневног реда, те сачувајте земљу од потреса. Сачувајте своју част и повратите углед у народу. Сачувајте и себе од моралне и политичке смрти. То је оно чему неизбежно гредите, ако се не тргнете у дванаестом часу. Србима нису на одмет ни људи мањих способности, него што сте Ви. Рећи ћете: тешко је сада скинути с дневног реда. Можда. Но, сетите се да ће теже бити ако продје. Нека језива атмосфера окружава нас. Свак очекује најгоре. Ако изагитујете насупрот вољи народној, вољи седам милиона Срба, и скоро толико католика, да се Конкордат изгласа у скупштини, шта сте тиме учинили? Отворили сте једну живу рану, која се годинама неће моћи залечити, а своје сте име уписали не на листове славе, него у списак оних које народ проклиње, а Ви нисте самац, Ви имате и пород. Ово је смисао и садржај мога јучерашњег телеграма. Нека Вам је сам Бог у помоћи. Ваш поштововалац Епископ Николај с. р.
Četvrtak 08.09.2016. 13:38
После обарања Конкордата у Краљевини Југославији (захвалност за то дугујемо пре свега владици Николају Велимировићу и отрованом – по изјави др. Ксенофона Шаховића који је вршио обдукцију – Патријарху Српском Варнави Росићу), злослутна претња Србима стигла је са највишег места. Римски папа Пије XII овако је 17. децембра 1937. године у званичном гласилу Ватикана Osservatore Romano окарактерисао одбијање Срба да прихвате Конкордат: “Доћи ће дан а волео бих да то не морам казати, али сам дубоко уверен – доћи ће дан када неће бити мален број душа које ће зажалити што нису широкогрудо, великодушно и активно примиле велико добро као што је оно, што је заступник Исуса Христа нудио њиховој земљи…”.
Četvrtak 08.09.2016. 13:40
И као што знамо, “дубоко уверени” папа није се зауставио само на претећим речима – Ватикан је био више него значајан покретач стварања клерона,цистичке НДХ, а око 1. 400 припадника римокатоличке јерархије учествовало је у физичком, верском и духовном затирању Срба (Бернбаум – представник САД на састанку Међународне комисије за истину о Јасеновцу у Њујорку). Ово кратко подсећање је неопходно да би се лакше схватио Јасеновац и уопште, србоцид у НДХ током Другог светског рата. Тај србоцид је у клерона,цистичкој НДХ обухватао биолошки геноцид, културни геноцид и духовни геноцид, што је академик Динко Давидов назвао “Тотални геноцид”.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online