Četvrtak 08.09.2016.
02:00
D. Dekić - Vesti

Vučić dovodi papu u Srbiju?

Reuters
Tihe pripreme: Papa možda uskoro u Srbiji

O zbližavanju hrišćanskih crkava i istorijskom susretu sa poglavarom SPC patrijarhom Irinejom, spekuliše se u javnosti već duže vreme, a u septembru prošle godine predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom posete Vatikanu je uputio papi poziv, uz ogradu da o tome treba da se izjasni SPC.

Da bi papa mogao da poseti Srbiju, ali kao šef vatikanske države, spekulisalo se i početkom godine, pa se oglasio i patrijarh Irinej obelodanivši da se on "ne protivi ovoj vrsti posete, ali će konačnu reč dati Sinod".

SPC neobaveštena

Dolazak pape, moglo bi se reći, za sada je samo medijska priča, jer prema saznanjima "Vesti" iz izvora bliskih Srpskoj pravoslavnoj crkvi, niko o pozivu upućenom iz srpskog državnog vrha papi Franji, nije obavestio SPC. Odgovor nismo dobili ni u Vladi Srbije.

Priča o dolasku pape podgrejana je i tokom proteklog proleća kada je predsednik Međunarodne biskupske konferencije sveti Ćiril i Metodije, biskup Ladislav Nemet rekao da papa Franja treba da dođe 22. i 23. maja. Objasnio je da su pripreme za dolazak pape tada već počele. Prema planu, boravak u Srbiji trebalo je da započne u Beogradu gde bi otišao u jedan izbeglički centar, a potom se sreo sa srpskim zvaničnicima, kao i poglavarima SPC, dok je sledećeg dana je trebalo da ide u Suboticu. Izbori u Srbiji zakazani za 24. april, prema njegovim rečima, odložili su posetu.

- Došlo je do promene situacije kada je premijer objavio raspisivanje opštih izbora - rekao je tada Nemet i izrazio nadu da će do posete pape Franje Srbiji doći vrlo brzo.

Uz dolazak u Beograd, pominje se i poseta Prištini. Katolički poglavar je pre dva dana primio predsednika i premijera Kosova Hašima Tačija i Isu Mustafu. Mada Vatikan ne priznaje Kosovo, Tači je posle sastanka na svom naveo da ga je papa Franja "informisao o planovima da poseti Kosovo i prizna realnost na Balkanu".

2024 © - Vesti online