Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 18.03.2016.
18:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Izbori odložili papinu posetu?!

Papa Franja trebalo je da boravi u Beogradu i Subotici 22. i 23. maja ove godine, ali je dolazak odložio zbog opštih izbora u Srbiji jer neće da se njegova poseta najavljuje i o njoj govori u vreme predizborne kampanje, obelodanio je u Subotici predsednik Međunarodne biskupske konferencije "Svetih Ćirila i Metodija" zrenjaninski biskup Ladislav Nemet.

Šta je istina: Papa Franja se ne izjašnjava javno o poseti Srbiji

S druge strane Srpska pravoslavna crkva negira da je papina poseta dogovorena za maj, dok prof. dr Zoran Čvorović, istoričar crkvenog prava, smatra da je reč o psihološko-propagandnom dejstvu radi ispitivanju pulsa javnosti.

Nemet je izjavio da su pripreme za dolazak pape bile započete, da su od Vatikana dobijena uputstva, da je bio spreman program i da je sve bilo islanirano.

- Bilo je predviđeno da papa Franja bude u Srbiji 22. i 23. maja i jedna od stanica trebalo je da bude i Subotica, ali je poseta otkazana s razlogom jer je premijer Vučić objavio vanredne izbore. Svakako da u vreme kampanje nije dobro govoriti o poseti pape. Bilo je planirano da papa boravak u Srbiji započne u Beogradu gde bi posetio jedan izbeglički centar, a potom bi se sreo sa srpskim zvaničnicima, te poglavarom i episkopima Srpske pravoslavne crkve. Narednog dana je trebalo ide u Suboticu, sedište katolika, gde je bila planirana misa na gradskom stadionu - ispričao je Nemet.

Biskup progovorio i pre dve godine

Biskup Nemet je, podsećanja radi, pre dve godine tokom posete vatikanskog nadbiskupa Dominika Mambertija obelodanio da je tada sa patrijarhom Irinejem razgovarano o ideji da poglavar SPC prvi poseti Vatikan, a da mu papa Franja zatim dođe u uzvratnu posetu u Beograd, te da je papa pozdravio takvu inicijativu. I patrijarhu srpskom preko Mambertija je uputio poziv. Ali, poseta do danas nije realizovana.

On je dodao i da "postoji šansa i dobra politička volja svih u Srbiji da papa Franja dođe u posetu".

- Predsednik Nikolić i premijer Vučić otvoreni su po tom pitanju i žele da se poseta realizuje, a patrijarh Irinej je rekao da će posle Sabora u maju dati svoje mišljenje - rekao je Nemet.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je ovo demantovala. Portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović) naveo je da "ova vest zvuči sasvim neverovatno, u stilu biskupa Nemeta, poznatog i odranije, jer je za maj ove godine planirana i dogovorena poseta pape Franje Carigradu, gde treba da učestvuje na velikom međunarodnom skupu crkvenih poglavara, šefova i predstavnika država i humanitarnih organizacija". Episkop bački je dodao da je ranije planiran, tokom papine posete Carigradu, odvojeni susret sa patrijarhom vaseljenskim Vartolomejem.

- Ovu 'senzaciju' je demantovao i patrijarh srpski gospodin Irinej, i Kabinet predsednika Srbije - ističe episkop bački.

A patrijarh Irinej izjavio je da Srpska pravoslavna crkva nema informaciju da je poseta pape Franje bila planirana za maj.

- Prvi put sad čujem i od medija saznajem za tako nešto - rekao je patrijarh.

Zoran Čvorović smatra da učestalo plasiranje informacija o skorašnjoj papinoj poseti ima za cilj da papinu posetu u očima javnosti učine izvesnom i pojavom koja je normalna i treba je očekivati.

Pokušaji traju pola veka

Unazad pola veka bilo je više pokušaja papa da poseti Beograd, ali su svaki put odbijeni. Patrijarh German (stolovao od 1958. do 1990) nedvosmisleno je poručio da "Put svakog pape u Beograd vodi isključivo preko Jasenovca, te papinog javnog pokajanja i poklonjenja senima pobijenih pravoslavnih Srba i drugih nevinih žrtava. Patrijarh Pavle, od 1990. do 2009. držao se istog načela, a kada ga je državni vrh ubeđivao da odustane od ovog stava, Pavle je odgovorio: "Onda on (papa) nama dobro ne došao." Patrijarh Pavle je takođe odbio inicijative da poseti Vatikan i ode na susret s papom Vojtilom kad je ovaj dolazio u Banjaluku 2003.

- Propagandno se dejstvuje na svest pravoslavnih Srba kako bi se papina poseta učinila neizbežnom. Istovremeno se ispipava teren i moguće reakcije srpske strane. Posebno da se odmeri snaga i vidi reagovanje onih koji se toj poseti protive - smatra Čvorović.

Ukoliko se ima u vidu stara pravoslavna izreka da bi "svaki papa pola Vatikana dao samo da stupi u Moskvu, a drugu polovinu da kroči u Beograd", srpski teolozi smatraju da je "u domenu fantastike" Nemetova izjava o odlaganju papine posete.

- Ako je zrenjaninski biskup zaista dao ovakvu izjavu, a iz istorije znamo da sve pape odreda žele da dođu u Srbiju, ispostavilo bi se da sad Vatikan više neće ni ono što vekovima i decenijama hoće - smatraju pojedini profesori Bogoslovskog fakulteta.

Poseta bi produbila podele

Pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević tvrdi da "glavni problem nije papina poseta katolicima u Srbiji, nego poseta SPC".
- Dok je ono prvo sasvim moguće, ovo drugo je nepoželjno jer papa je čelnik Vatikana, koji, od 11. veka do danas, ništa dobro nije učinio pravoslavnim Srbima. Papina poseta još bi više produbila podele u našem, ionako po mnogim pitanjima podeljenom narodu, zbog čega bi odgovornost snosio upravo vrh SPC - kaže Dimitrijević.

 

POVEZANE VESTI

Petak 18.03.2016. 18:59
Zato izbori u Srbiji treba da traju vecito,da ovaj nebi tstupio na na tlo jos uvek pravoslavne zemlje.
Petak 18.03.2016. 21:34
Ovog pedofila nije stid da dodje u Srbiju?! Gamad genocidna je zeljna nase krvi, pa pruzimo mu nezaboravan docek!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online