Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.08.2016.
18:20
J. L. Petković - Vesti A

Priština sprema rekonstrukciju vlade: Ukidaju i Ministarstvo za povratak

Premijer Kosova Isa Mustafa nezvanično razgovara o rekonstrukciji vlade i o ukidanju Ministarstva za povratak i zajednice, na čijem je čelu Srbin - Dalibor Jevtić. Ono je poseban trn u oku od kada se priključilo projektu Vlade Srbije za izgradnju najvećeg povratničkog naselja Sunčana dolina na severu KiM.

V. Sekulić
Trn u oku Prištini: Dalibor Jevtić

Kampanja za ukidanje ministarstva počela je izveštajem kosovskog revizora o poslovanju za 2015, u kome se navodi da to ministarstvo "nezakonito i netransparentno troši sredstva".

Zamera mu se što je vozila dalo na korišćenje nevladinoj organizaciji u opštini Istok i KIM radiju iz Čaglavice. Takođe, jer je platilo račun od 2.000 evra duga kada je Srbima u kontejnerskom naselju u Gračanici usred decembra isključena struja.

Ministarstvo, tvrdi revizor, nije smelo da izdvoji 595 evra da kupi ogrev povratnicima, niti da pomogne sa 4.000 evra lečenje bolesne devojčice iz Kosovske Mitrovice Elene Rakić, kojoj je u tom trenutku novac bio neophodan da bi otišla na lečenju u Ukrajinu.

- Na čelu ministarstva je uvek Srbin i uvek je trn u oku svim albanskim strankama. Smeta im insistiranje ministra na povratku, a posebno podrška koju je dao naselju Sunčana dolina gde bi trebalo da se vrati oko 1.500 raseljenih. Primedbe revizora su apsurdne, od one koja se odnosi na vozila, a koja je definisana memorandumom UNHCR-a i ministarstva, preko plaćanja struje kolektivnim centrima i pomoći bolesnoj deci - kaže upućeni sagovornik "Vesti".

Tom ministarstvu Srbi se prvo obraćaju za pomoć jer od drugih obično ne dobiju ni odgovor. Ministarstvo za povratak i zajednice Mustafa planira da svede na Kancelariju pri kabinetu premijera Kosova, koja već postoji. To znači da će bez posla ostati 216 zaposlenih, od kojih su više od 40 odsto Srbi. Ministarstvo je nedavno zaposlilo i 17 članova civilne zaštite sa severa KiM, koji su ostali bez posla nakon sprovođenja Briselskog sporazuma, a koje niko nije želeo da primi u radni odnos.

I drugi Srbin bez fotelje?

U razgovorima o rekonstrukciji na ledu je i fotelja drugog Srbina u Vladi u Prištini, Ljubomira Marića, jer bi Ministarstvo lokalne samouprave na čijem je čelu, pripojili Ministarstvu javne uprave. Mustafin kabinet želi da i da Ministarstvu spoljnih poslova pripoji evropske integracije i dijasporu, kao i da finansijama združi ekonomski razvoj i trgovinu. Na taj način, smanjiće i broj ministara iz stranke Hašima Tačija.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online