Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.09.2017.
09:57
Tanjug A

Jevtić: Uradili smo to zbog Srba širom Kosmeta

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić kaže da izgovora više ne sme da bude i da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana i to onako kako je dogovoreno u Briselu.

Tanjug
Više nema izgovora za ZSO: Dalibor Jevtić

- Neosporono je da će ZSO biti formirana i insistiraćemo da to ne bude 2021, kako piše u vladinom programu, nego već u toku naredne godine - rekao je Jevtić za Politiku.

Jevtić kaže da je prvi korak već učinjen jer se ovo pitanje nalazi u programu vlade, u koji je uvršten još jedan važan problem, a to je povratak, ali i opstanak Srba na Kosmetu.

Pomirenje i normalan život na Kosmetu

Upitan kako komentariše to sto je Srpska lista u ušla u vladu Ramuša Haradinaja, on kaže je to učinjeno zbog života ljudi, ne zbog politike, da je to bila njihova odluka i da su za nju na poslednjim izborima dobili podršku 90 odsto Srba na Komsetu. Dodaje da su deo vlade da bi bili na mestima na kojima se rešavaju pitanja o životima i budućnosti Srba na Kosmetu.

- Upravo zbog života Srba širom Kosova i Metohije gde danas žive i gde treba da se vrate doneli smo u ovom trenutku najispravniju moguću odluku - rekao je Jevtić i dodao im je izuzetno bilo važno da ih razume zvanični Beograd.

On je rekao da je razgovarao sa Haradinajem i da je sa njim posetio termoelektranu Obilić gde je od 5.000 radnika svega osmoro Srba.

- Haradinaj je zahtevao od rukovodstva termoelektrane da se napravi plan zapošljavanja Srba navodeći da ih je neprihvatljivo malo, to je primer onoga na čemu ćemo raditi, jer su ekonomija i zaposlenje danas jedan od osnovnih problema Srba na Kosmetu - objasnio je Jevtić.

Navodi da razgovaraju i o drugim temama i može reći da je krajnji cilj mir, pomirenje među narodima na Kosovu kao preduslov normalnog zivota.

Povratak raseljenih

Navodi da su takođe pitanja na kojima žele da rade zajedno sa Albancima i povratak većeg broja raseljenih, privatizacija preduzeća i drustvene imovine u srpskim sredinama, uzurpirana imovina, bezbednost i sigurnost, razvoj ekonomije, poljoprivrede...

Povodom vraćanja imovine Srba on kaže da se od toga neće odustati jer je svako parče zemlje koje je u vlasnistvu Srba na Kosovu suštinski je zalog za budućnost i šansa da ih bude više.

Ocenjuje da povratka gotovo da nije ni bilo, a da je usredsređenost ministarstva koje je i ranije vodio bila na borbi za opstanak Srba.

- Povratak je i to kada mi zadržimo mlade, zadržimo svakog Srbina - kaže Jevtić i ističe da je ponosan na svaku izgrađenu školu, vrtić, puteve.

Kaže da je reč o 5.000 renoviranih objekata i gotovo 1.000 novih kuća u kojima danas žive srpske porodice.

Kaže i da je vazno to što je Srpska lista dobila mogućnost upravljanja resorom poljoprivrede jer 85 odsto Srba na KIM zivi u ruralnim sredinama i zivi od poljoprivrede.

Tajne optužnice

Povodom tajnih optužnica sa kojima se suočavaju Srbi koji se vrate, on kaže da je to neprihvatljivo u 21. veku i navodi da je o tom problemu ovih dana razgovarao sa svima, ambasadorima i koalicionim partnerima u vladi i da se sa tim mora prestati.

Kaže i da je izrazio zabrinutost povodom slučaja Bogdana Mitrovića iz Suve Reke i da radi na tome da se reši što pre.

- Mitrović je nepravedno uhapšen. Neko je njegovu kuću uzurpirao, a sada mu taj isti oduzeo mogućnost da bude sa svojom porodicom. Mitrović treba da bude pušten i da svoju nevinost dokaže na slobodi - ističe Jevtić.

Povodom vojske Kosova, kaze da je stav SL poznat svima.

- Bez glasova SL to je nemoguće u ovom trenutku, osim ako se krene u proces izmene samog zakona za šta im nisu potrebni glasovi srpskih poslanika. Međutim i međunarodna zajednica je jasna i u saglasnosti sa SL - ističe Jevtić.

On očekuje apsolutnu pobedu SL u svim sredinama na lokalnim izborima na KiM zakazanim za 22. oktobar.

- SL uživa veliko poverenje građana na Kosovu i podrsku zvaničnog Beograda, što jasno govori da vodimo ispravnu politiku - smatra Jevtić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online