Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 08.08.2016.
01:00
D. Dekić - Vesti A

Srbi svima kost u grlu

Politička prava srpskog naroda u regionu sve su manja, a stanje u toj oblasti sve gore, objavljeno je godišnjem Izveštaju Naprednog kluba, uz ocenu da su se Srbi iz devet zemalja u okruženju tokom prošle i ove godine, suočili sa povećanim pritiscima i daljim umanjenjem ili stagnacijom njihovih prava.

Srna
Grafiti skrnave i pozivaju na zločin: Pravoslavni hram u Konjević Polju

Analiza situacije u svim bivšim jugoslovenskim republikama, kao i na Kosovu - Unmik, Albaniji, Mađarskoj i Rumuniji, ukazala je da u nekim zemljama ima obespravljenosti, kao i da je bilo i napada na Srbe i pokušaja njihove asimilacije. Pokazuje se da su prava Srba koja Napredni klub analizira već osam godina, u padu još od 2011.

U Bosni i Hercegovini je, kako ukazuje predsednik Kluba Čedomir Antić, u toku najveća i najorganizovanija kampanja čiji je cilj umanjenje ovlašćenja Republike Srpske, njeno ukidanje i asimilacija Srba.

Medija Centar Beograd
Sve više incidenata: Čedomir Antić

Nebriga matice

- Sa izuzetkom Srpske za koju se Vlada Srbije u nekoliko prilika zauzela u javnosti, u samoj BiH i pred EU, ne postoje naznake da u Srbiji neka ustanova vodi sistematsku politiku prema srpskom narodu u regionu. Ukinute su ustanove koje su se brinule o Srbima u regionu i dijaspori, lično i partijsko preovlađuje u državnoj politici prema susedima, EU i SAD. Izdvojeni budžeti su neznatni i realno stagniraju iz godine u godinu - kaže Antić.

- Na delu je prvi put posle više od decenije sporazumno delovanje bošnjačkog i hrvatskog nacionalnog pokreta protiv RS. Napadi katoličkih i islamskih verskih velikodostojnika, kampanje zloupotrebe Tribunala u Hagu radi kriminalizacije Srba i RS, zloupotreba EU i teške finansijske situacije, pa korupcije i unutrašnjih podela u RS, veće su nego ikada od 1995, a posebno posle 2008. od kada naš Klub prati stanje prava naroda u regionu - kaže Antić.

On ističe da se Srpskoj sada osporava i pravo na državni praznik. Ističe i da je naročito problematičan pokušaj da posredstvom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, budu ograničena prava i autonomija Srpske i vezana za nekakve privremene garancije i kompenzacije iz Nemačke.

U Hrvatskoj je, kako ukazuje, više nego udvostručen broj registrovanih incidenata na nacionalnoj osnovi, a politička prava ograničena i manja od predviđenih zakonima i međunarodnim ugovorima.

Afirmacija mladih nacija i država

Prilike u Evropi i na Bliskom istoku, kriza Rusije i dolazeći izbori za predsednika SAD su otvorili pitanja položaja balkanskih naroda.
- Srpski narod je prepreka punoj afirmaciji mladih nacija i država koje su afirmisale SAD i EU. Srbija jedina u regionu nije u NATO, pa je očekivano da Vašington i Brisel, posebno budući da su opterećeni uverenjem o "srpskoj krivici" i "kulturnom defektu", neposredno ili bar posredno podržavaju ograničavanje ili ukidanje legitimnih političkih prava srpskog naroda izvan Srbije - zaključak je Izveštaja Naprednog kluba.

- Tamošnje društvo je značajno radikalizovano posle pobede HDZ-a, a potom i unutarpolitičke krize koja je dovela do pada vlade. Radikalizaciji su doprineli stalni sukobi sa Srbijom, povratak u stare podele, imenovanje neoustaša na ministarske funkcije, a konačno i sama hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović koja za iscrtavanje kukastog krsta na stadionu optužuje ORJUNU, organizaciju jugoslovenskih nacionalista rasformiranu krajem 30-ih godina 19. veka.

U Crnoj Gori su tokom prošle godine prava Srba dodatno umanjena, kako je navedeno u izveštaju, posebno zbog činjenice da je posle velikih narodnih demonstracija i ulaska države u NATO, srpski narod prepoznat kao kolektivni neprijatelj režima Mila Đukanovića.

Na Kosovu - Unmik položaj Srba je znatno teži nego prošle godine, a Srbija je pod međunarodnim pritiskom da prizna nezavisnost te oblasti. Srpskom narodu su ugrožena kulturna i prosvetna prava, napadi na njih su česti, a obaveze iz briselskih sporazuma još uvek neispunjene.

- U Makedoniji Srbi prvi put nisu u žiži kritike i omraženosti, ali nestabilnost i nemiri u toj zemlji im ne odgovaraju. Kolektivna prava stagniraju, verska i dalje osporava država.

Politička i druga prava srpskog naroda u Albaniji, Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji, ili stagniraju ili opadaju u odnosu na 2014.

Izveštaj u crnoj boji

Analiza koju Napredni klub godišnje predstavlja javnosti, štampana je kao brošura sa crnim koricama. Autori ističu da crnu boju neće menjati sve dok stanje u oblasti prava Srba u regionu ne bude primereno civilizovanim evropskim standardima. Izveštaj su, kako navode, sastavljali na osnovu javnih izvora iz ustanova i udruženja, kao i medija i bez materijalne ili finansijske pomoći bilo koje ustanove ili organizacije u zemlji i inostranstvu.

Antić je predočio da je Srbija pred promenom Ustava i apelovao na izmenu dosadašnje politike prema Srbima u dijaspori.

- Ako srpski narod van Srbije, a u svetu ga je više od petine, izgubi prava i budu ukinute njegove narodne ustanove, od Srpske do nacionalnih veća, biće ugrožena pravda i srušena demokratija, pa u tom slučaju ni Srbija ne može biti demokratska. Ako neko misli da sledeći politiku Brisela, principijelnu u unutrašnjim stvarima, ali ne na Balkanu, može da ostvari napredak Srbije, vara se, to nije evropska politika - poručio je Antić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.08.2016. 05:18
Tako je to kada vam podstanar dodje i kaze ovo je moja kuca. Mi smo sve narode primali kao prijatelje i sada nam se to negativno vraca. Od Kosova, Hrvatske, Bosne sve gde su srbi zivjeli, drugi su dosli a domacina otjerali. Ali nece ni to dugo. Sve ce se to vratiti.
Ponedeljak 08.08.2016. 10:14
Vratićemo mi njima sve na naš način. Nema gore stvari za našu bivšu “braću” i "zapadnu" i islamsku bandu nego kada vide napredak Srbije i Srba u cjelini. Njihovi narodi vide kako Srbija i svi ostali Srbi napreduju, vide da to više niko ne može da ospori niti da spriječi pa zato "njihove ELITE" pokušavaju da naprave nacionalistički haos koji za cilj ima sabotiranje Srbije na putu uspjeha i sakrivanje istine šta to oni rade u svojim državama pa im je iz dana u dan sve gore i gore. U tom kontrolisanom haosu oni iz sveg glasa viču govoreći "svojim narodima" da im je loše zato što je Srbiji i Srbima dobro i sve bolje. Srbi su krivi zato što je drugima loše a ne zato što ih oni, njihovi kolonijalni namjesnici drže u ropstvu i sami pljačkaju u ime i za račun "zapadnih demokrata". Svu besmisao toga nam Hrvati svojim primjerom pokazuju. Napravili su nacionalistički haos zato što su Srpske nagrade za Srpske olimpijce tri ili četiri puta veće nego Hrvatske nagrade za hrvatske olimpijce. Oni optužuju Srbe zato što Država Srbija daje nagrade za uspjeh državljanima Srbije. Da li je to normalno??? Ko njima brani da oni svojim olimpijcima daju deset puta veće nagrade nego Srbi svojim olimpijcima??? Neće uspjeti da destabilizuju Srbiju jer su Srbi osjetili uspjeh, samopoštovanje, ispravnost državnog kursa i korist zasnovanu na poštenom radu. Kad Srbi krenu u pohod na pravdu, kad osjete ispravnost na svom putu, niko ih nikada u istoriji nije zaustavio pa neće ni neo-kolonijalni banditi. Naše "vođe" su po prvi put u 40-50 godina skinule poveze sa očiju i vode Srbe i Srbiju putem a ne stranputicom. Drugi će kad-tad odgovarati za svoja zlodjela ali ovog puta oproštaja neće biti. Platiće punu cijenu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online