Ponedeljak 08.08.2016.
01:00
D. Dekić - Vesti

Srbi svima kost u grlu

Srna
Grafiti skrnave i pozivaju na zločin: Pravoslavni hram u Konjević Polju

Analiza situacije u svim bivšim jugoslovenskim republikama, kao i na Kosovu - Unmik, Albaniji, Mađarskoj i Rumuniji, ukazala je da u nekim zemljama ima obespravljenosti, kao i da je bilo i napada na Srbe i pokušaja njihove asimilacije. Pokazuje se da su prava Srba koja Napredni klub analizira već osam godina, u padu još od 2011.

U Bosni i Hercegovini je, kako ukazuje predsednik Kluba Čedomir Antić, u toku najveća i najorganizovanija kampanja čiji je cilj umanjenje ovlašćenja Republike Srpske, njeno ukidanje i asimilacija Srba.

Medija Centar Beograd
Sve više incidenata: Čedomir Antić

Nebriga matice

- Sa izuzetkom Srpske za koju se Vlada Srbije u nekoliko prilika zauzela u javnosti, u samoj BiH i pred EU, ne postoje naznake da u Srbiji neka ustanova vodi sistematsku politiku prema srpskom narodu u regionu. Ukinute su ustanove koje su se brinule o Srbima u regionu i dijaspori, lično i partijsko preovlađuje u državnoj politici prema susedima, EU i SAD. Izdvojeni budžeti su neznatni i realno stagniraju iz godine u godinu - kaže Antić.

- Na delu je prvi put posle više od decenije sporazumno delovanje bošnjačkog i hrvatskog nacionalnog pokreta protiv RS. Napadi katoličkih i islamskih verskih velikodostojnika, kampanje zloupotrebe Tribunala u Hagu radi kriminalizacije Srba i RS, zloupotreba EU i teške finansijske situacije, pa korupcije i unutrašnjih podela u RS, veće su nego ikada od 1995, a posebno posle 2008. od kada naš Klub prati stanje prava naroda u regionu - kaže Antić.

On ističe da se Srpskoj sada osporava i pravo na državni praznik. Ističe i da je naročito problematičan pokušaj da posredstvom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, budu ograničena prava i autonomija Srpske i vezana za nekakve privremene garancije i kompenzacije iz Nemačke.

U Hrvatskoj je, kako ukazuje, više nego udvostručen broj registrovanih incidenata na nacionalnoj osnovi, a politička prava ograničena i manja od predviđenih zakonima i međunarodnim ugovorima.

Afirmacija mladih nacija i država

Prilike u Evropi i na Bliskom istoku, kriza Rusije i dolazeći izbori za predsednika SAD su otvorili pitanja položaja balkanskih naroda.
- Srpski narod je prepreka punoj afirmaciji mladih nacija i država koje su afirmisale SAD i EU. Srbija jedina u regionu nije u NATO, pa je očekivano da Vašington i Brisel, posebno budući da su opterećeni uverenjem o "srpskoj krivici" i "kulturnom defektu", neposredno ili bar posredno podržavaju ograničavanje ili ukidanje legitimnih političkih prava srpskog naroda izvan Srbije - zaključak je Izveštaja Naprednog kluba.

- Tamošnje društvo je značajno radikalizovano posle pobede HDZ-a, a potom i unutarpolitičke krize koja je dovela do pada vlade. Radikalizaciji su doprineli stalni sukobi sa Srbijom, povratak u stare podele, imenovanje neoustaša na ministarske funkcije, a konačno i sama hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović koja za iscrtavanje kukastog krsta na stadionu optužuje ORJUNU, organizaciju jugoslovenskih nacionalista rasformiranu krajem 30-ih godina 19. veka.

U Crnoj Gori su tokom prošle godine prava Srba dodatno umanjena, kako je navedeno u izveštaju, posebno zbog činjenice da je posle velikih narodnih demonstracija i ulaska države u NATO, srpski narod prepoznat kao kolektivni neprijatelj režima Mila Đukanovića.

Na Kosovu - Unmik položaj Srba je znatno teži nego prošle godine, a Srbija je pod međunarodnim pritiskom da prizna nezavisnost te oblasti. Srpskom narodu su ugrožena kulturna i prosvetna prava, napadi na njih su česti, a obaveze iz briselskih sporazuma još uvek neispunjene.

- U Makedoniji Srbi prvi put nisu u žiži kritike i omraženosti, ali nestabilnost i nemiri u toj zemlji im ne odgovaraju. Kolektivna prava stagniraju, verska i dalje osporava država.

Politička i druga prava srpskog naroda u Albaniji, Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji, ili stagniraju ili opadaju u odnosu na 2014.

Izveštaj u crnoj boji

Analiza koju Napredni klub godišnje predstavlja javnosti, štampana je kao brošura sa crnim koricama. Autori ističu da crnu boju neće menjati sve dok stanje u oblasti prava Srba u regionu ne bude primereno civilizovanim evropskim standardima. Izveštaj su, kako navode, sastavljali na osnovu javnih izvora iz ustanova i udruženja, kao i medija i bez materijalne ili finansijske pomoći bilo koje ustanove ili organizacije u zemlji i inostranstvu.

Antić je predočio da je Srbija pred promenom Ustava i apelovao na izmenu dosadašnje politike prema Srbima u dijaspori.

- Ako srpski narod van Srbije, a u svetu ga je više od petine, izgubi prava i budu ukinute njegove narodne ustanove, od Srpske do nacionalnih veća, biće ugrožena pravda i srušena demokratija, pa u tom slučaju ni Srbija ne može biti demokratska. Ako neko misli da sledeći politiku Brisela, principijelnu u unutrašnjim stvarima, ali ne na Balkanu, može da ostvari napredak Srbije, vara se, to nije evropska politika - poručio je Antić.

2024 © - Vesti online