Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 09.07.2016.
02:00
J. Arsenović - Vesti A

Srce puklo zbog novinara

I posle pokolja u Žitištu, spisak žrtava se nastavlja, ali ovoga puta egzekutor nije sumanuti ljubomorni muž sa kalašnjikovim, već "sedma sila". Srđan Stanarević (49), brat od strica Saše Stanarevića koji je teško ranjen u krvavom piru Siniše Zlatića u noći između 1. i 2. jula, iznenada je preminuo u četvrtak posle prepirke s nasrtljivim novinarima!

Tanjug
Kafić u Žitištu u kojem se dogodio masakr

Kako su preneli beogradski mediji, Srđanu Stanareviću iz Ravnog Topolovca, puklo je srce posle žučnog i neprijatnog razgovora s novinarima jedne beogradske redakcije. Predstavnici medija su se raspitivali o zdravstvenom stanju njegovog brata Saše koji je u masakru teško ranjen u kičmu. Srđanu je posle verbalnog ubeđivanja pozlilo, a Hitna pomoć je mogla samo da konstatuje njegovu smrt.

- To je strašno šta novinari pišu, šta sve izmišljaju i na koji način podižu tiraže. Rodbina nastradalih i povređenih, svakodnevno je izložena pritiscima medija, koji ih ne ostavljaju na miru danju i noću. Ima li kraja senzacionalističkom izveštavanju o ovoj tragediji - upitao se predsednik Opštine Žitište Mitar Vučurević.

Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), kaže da je teško upristojiti medije ako prethodno ne upristojimo državu i društvo.

Tabloidi svemoćni

Teško je napraviti granicu kada mediji služe građanima i predstavljaju "pritisak" na nadležne da ubrzaju rad, a kada su samo besprizorni lovci na "ekskluzivu" po svaku cenu. Šta na terenu uvođenja reda i pridržavanja etičkog kodeksa mogu da urade esnafska udruženja, takođe je teško definisati.
- Osim protesta i stalnih apela mogu vrlo malo da urade. Teško da možete da prozovete, recimo, "Informer" da se pridržava profesionalnog kodeska, kada njegov glavni urednik kaže da ne priznaje etički kodeks, već samo sud - objašnjava Vukašin Obradović.
A sud procese u kojima se na optuženičkoj klupi nađe neki tabloid ume da otegne u nedogled, toliko da tužilac na kraju odustane ili zbog velikih troškova zažali što je pravdu uopšte zatražio na sudu.

- Moje je mišljenje da ponašanje novinara i medija ne možemo posmatrati izolovano, kao da su ispod staklenog zvona. Oni su takođe deo društvenog ambijenta i ponašaju se prema uspostavljenim pravilima društva. Kod nas u ovom trenutku tabloidi, zahvaljujući vlastima koji su im zaštitnici, svemoćni. Njihovo neprofesionalno i neetičko ponašanje je posledica te "natprirodne" moći koja im je data. Mediji će biti upristojeni kada vlast odluči da upristoji celo društvo - komentariše za "Vesti" Obradović.

Nažalost, mediji se poslednjih godina umesto "sedma sila", često pogrdno kvalifikuju kao "lešinari s blokčetom", s obzirom na to da urednički koncept nekih tabloida počiva na krilatici "što krvavije, to profitabilnije". Fotografišu se masakrirana tela, ožalošćenje porodice se uznemiravaju na sahrani, objavljuje se delimična informacija ukoliko je integrantnija od potpune istine, bez obzira koliko to može narušiti integritet pojedinca.

Tako je i familija Stanarević već imala nesuglasica sa predstavnicima medija. Molili su za mir, jer strahuju za povređenog Sašu, čiji je otac šlogiran i teško podnosi neizvesnost oko sinovljevog oporavka. Novinari, međutim, nisu prezali ni od čega da bi došli do bilo kakve informacije, baš kao i u slučaju ubijene pevačice Jelene Marjanović čije ubistvo i posle tri meseca puni naslovnice tabloida. Spekulacijama ko je ubio pevačicu nema kraja, kao što nema ni pijeteta prema preminuloj i njenoj porodici.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.07.2016. 21:11
"........ I posle pokolja u Žitištu, spisak žrtava se nastavlja, ali ovoga puta egzekutor nije sumanuti ljubomorni muž sa kalašnjikovim, već "sedma sila". Srđan Stanarević (49), brat od strica Saše Stanarevića koji je teško ranjen u krvavom piru Siniše Zlatića u noći između 1. i 2. jula, iznenada je preminuo u četvrtak posle prepirke s nasrtljivim novinarima!........."
Subota 09.07.2016. 14:26
Demokratske reforme u Srbiji su potrebne ali - populacija u Srbiji je izgubila iz vida da reformisanje drzave moze biti i negativno, pogubno za Srbiju. Kao sto nit vucicevog "reformisanja" drzave svakodnevno pokazuje i dokazuje - narodu je potrebna edukacija u bojkotovanju svih medija koji su daleko od nezavisnosti, a to su pretezno svi mediji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online