Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.07.2016.
00:10
Đ. Barović - Vesti A

Jeftina (zlo)upotreba Košara

Aleksandar Jablanović, nekadašnji šef Srpske liste u kosovskom parlamentu, a sada državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije pokrenuo je inicijativu da se na mestu nekadašnje karaule Košare kod Đakovice, na samoj granici sa Albanijom izgradi mauzolej-spomenik, u čast svih pripadnika Vojske Jugoslavije koji su tamo branili zemlju od agresije.

A. Čukić
Skupljanje poena: Aleksandar Jablanović

U razgovoru za rusku agenciju Sputnjik Jablanović je objasnio da taj spomenik treba da bude "svedok jedne herojske borbe".

- Naš sledeći korak biće da tamo sagradimo jedan mauzolej-spomenik za sve borce koji su se borili za Srbiju, a koji su tamo pali. Taj spomenik neka bude svedok jedne herojske borbe i jednog strašnog vremena stradanja najhrabrijih sinova našeg naroda - kazao je Jablanović koji je na Vidovdan otišao na ovu karaulu sam gde je položio venac i zapalio sveće za poginule.

Do samih Košara se, kaže, probio kao i svi Srbi pre njega - rešenošću i hrabrošću.

- Parkirao sam se četiri kilometra od same karaule i taj deo puta prepešačio kroz šumu. Položio sam venac i zapalio sveću našim herojima - objasnio je Jablanović, a video-snimak o tom putu objavljen je sa logom Ministarstva za rad.

Vratite barem spomen-tablu

Kecović kaže da bi država, da hoće, već sutra mogla da vrati spomen tablu 125. motorizovane brigade Prištinskog korpusa koji je bio postavljen uz spomenik Braniocima otadžbine u Kruševcu.
- Cela tabla je skinuta posle dve ili tri godine i to na zahtev NATO. Verovatno im je smetalo što smo prikazali kompletni ratni put jedinice. Ta tabla je sada u Spomen-domu brigade u Kruševcu - kaže Kecović.

Međutim, Božo Kecović, generalni sekretar NVO Branioci otadžbine koju su osnovali nekadašnji vojnici sa Košara koji su bili na redovnom odsluženju vojnog roka JNA, kaže da je reč o Jablanovićevom samoreklamerstvu.

- Nije otišao na Košare sam, već su ga vodili Albanci, a sveće je zapalio u nekadašnjoj "čizmetari", mestu gde su vojnici odlagali čizme. To je sva istina u odnosu na ovaj "hrabar čin" nekoga kome je jedini interes da preko nas prikupi za sebe jeftine političke poene - kaže za "Vesti" Kecović i ne krije ogorčenje.

Osnovana nedugo po okončanju NATO agresije, organizacija Branioci otadžbine za sada je jedina koja i dalje aktivno pomaže nekadašnje pripadnike Vojske, a pritom je aktivna i kada je reč o preostalom srpskom življu na Kosovu.

Kecović kaže da se ovo udruženje još od 2001. godine zalaže za izgradnju spomenika herojima sa Košara, ali da nikada u Beogradu nije bilo političke volje za to.

- Jablanovićeva priča o izgradnji spomenika na Košarama je priča za decu. To je politička priča koja isključivo ima veze sa predstojećim predsedničkim izborima i idejom da se napravi novo odlikovanje - lenta junaka sa Košara koja će se deliti dogodine - tokom kampanje. Ali, kako oni prođu tako će i ta priča biti zaboravljena, kao mnogo puta do sada. Najžalije mi je što se u tu svrhu koriste roditelji nekih od palih boraca - ističe Kecović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online