Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.04.2019.
00:17
Đ. Barović - Vesti A

Dijamant na srpskom maču

Dokumentarno-igrani film "Ratne priče sa Košara", koji je premijerno prikazan u Domu Garde na Topčideru, a u utorak uveče i na Radio-televiziji Srbije, potresao je srpsku javnost, koja dosad nije imala prilike da vidi nešto slično.

Lična arhiva
 

Svedočenja više od 70 neposrednih aktera o herojstvu i stradanju golobradih pripadnika Vojske Jugoslavije koji su sprečili kopnenu invaziju u vrletima između SRJ i Albanije vešto su ukomponovana u igrani deo filma i naišla na emotivno reagovanje gledalaca. Posebne pohvale zaslužuje autorka ovog ostvarenja, Slađana Zarić, koja se posle projekcije posebno zahvalila pripadnicima Specijalne brigade i Treće brigade Kopnene vojske, a najviše vojnicima kojima je film posvećen.

- Glavni motiv su ta deca, sada već odrasli ljudi od 40-ak godina, ta hrabrost, ta požrtvovanost i posvećenost da brane otadžbinu. To je ono što je mene motivisalo kao jedan svetao primer ne samo za današnje vreme, već i za buduće generacije. Posle ovog filma osećam se tužno, ali i ponosno - poručila je Slađana Zarić.

Pukovnik Duško Šljivančanin, koji je 1999. godine bio komandant 53. graničnog bataljona, iako je i sam bio ranjen u bici na Košarama, nakon odgledanog filma, izjavio je da ga je sramota što je on ostao živ, kada vidi mladost koja je ostala na Košarama i na Kosovu i Metohiji.

Da je film veoma uverljivo dočarao situaciju u kojoj su bili borci sa Košara ocenio je i Željko Miljković.

Veče posvećeno Košarama organizovano je i u Podgorici, gde je pukovnik Ljubinko Đurković rekao da je ta bitka "dijamant na maču srpskih pobeda".

On je govorio i o prvim žrtvama na Košarama, a prvi je poginuo vojnik Simo Popović iz Crne Gore. Bilo je slučajeva da smrtno ranjeni vojnici bodre svoje komandante da nastave juriš i čak odbijali pomoć.

- Ono što se dešavalo na Košarama teško je opisati. To samo znaju vojnici koji su tamo bili i Bog - kaže pukovnik.

Na Košarama je poginulo 108 vojnika, dok su više od 200 postali invalidi, pa je pukovnik Đurković tražio da država tim herojima pomogne, kako bi se lečili i brinuli o svojim porodicama.

- Da nije bilo Košara siguran sam da bi se NATO i njihova OVK ušetali na Kosovu i Metohiju i stigli do Beograda. Međutim, pobeda naše vojske sprečila ih je u tome - istakao je pukovnik Đurković.

Momir Bulatović: Naši Termopili

O vremenu agresije govorio je i Momir Bulatović, savezni premijer u vreme NATO agresije. On je bitku na Košarama uporedio sa onom u Termopilima i naglasio da su na braniku otadžbine protiv albanske i NATO vojske zajedno sa vojnicima ginuli i oficiri.

U maju film o Paštriku

Jedan od producenata filma, direktor Vojno-filmskog centra Zastava film potpukovnik Goran Ikonić rekao je da se nada da "smo uspeli da dočaramo celu golgotu i pakao Košara" i najavio novi projekat, "Ratne priče sa Paštrika", koji će biti premijerno prikazan u maju ove godine.

Pismo ratnih veterana i invalida predsedniku Srbije

 

Branioce kosi rak!

Srpski ratni veterani i Udruženje ratnih vojnih invalida Srbije svih ratova uputili su otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, upozoravajući ga da je stepen smrtnosti branilaca otadžbine 1999. godine dostigao nivo epidemije i da je njihov položaj iz godine u godinu sve dramatičniji.

"Ne postoji organizovan sistem sprečavanja razvoja bolesti koje nastaju usled izloženosti brojnim agensima, a još manje postoji organizovano lečenje. Srbija danas nema nijednu specijalizovanu ustanovu za lečenje i zbrinjavanje ratnika", stoji u pismu u kome se traži dijalog sa predsednikom, ili sledi protest od 18. aprila ispred Predsedništva Srbije.

"Višegodišnje pogoršanje našeg položaja je dostiglo kulminaciju 2018. godine, kada je protivzakonito počelo značajno umanjenje naših primanja i ono je dovelo na rub egzistencije brojne korisnike prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite i njihove porodice", navodi se u pismu koje su potpisali predsednici dva udruženja, Mile Milošević i Željko Vasiljević.

Oni od predsednika Srbije traže i da se konačno reši pitanje isplate ratnih dnevnica, jer tvrde da će država, odnosno poreski obveznici najviše novca platiti ne učesnicima rata - već advokatima.

"Znamo da su Vam poznati problemi u vezi diskriminacije ratnika iz 1999, ali želimo da Vas upoznamo da su troškovi sudskih postupaka dostigli iznos od oko 30 miliona evra sa tendencijom rasta do oko 100 miliona. Sav ovaj novac dobijaju advokati, a veterani sem pravosnažnih presuda ne dobijaju ni dinar. Vreme je da se sa ovakvom praksom prekine odmah", ističe se u pismu upozorenja.

Kosovo u skladu sa Rezolucijom

Predstavnici veteranskih udruženja tvrde da su primorani da se obrate predsedniku države zato što su propali svi pokušaji da se nagomilani problemi reše u resornim ministarstvima i službama.

Među zahtevima za razgovor sa predsednikom Srbije su i dva politička: zahtev državi da kompromis oko sudbine KiM bude u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244, kao i da saradnja sa NATO bude u skladu sa većinskom voljom naroda.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online