Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.06.2016.
03:00
Đ. Barović - Vesti A

Zakletva Moskvi na vojnu neutralnost

Vladajuća Jedinstvena Rusija na marginama 15. kongresa te partije u Moskvi potpisala je Deklaraciju o saradnji s predstavnicima političkih partija iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Bugarske.

Medija Centar Beograd
Prvi korak: Jelena Guskova

U saopštenju Jedinstvene Rusije stoji da su potpisnici ovog dokumenta složni da za jugoistočnu Evropu poseban značaj u "smanjenju međunarodne napetosti" predstavlja razvoj inicijative "niza balkanskih političara o formiranju teritorije suverenih neutralnih država u kojoj bi bile Srbija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina".

"Taj projekat ima za cilj da postane strateška regionalna doktrina i da u budućnosti bude ugrađena u evropska razmatranja nove kontinentalne arhitekture bezbednosti", navodi se u saopštenju Jedinstvene Rusije u kom se ocenjuje da je za problem balkanske i opšteevropske bezbednosti neophodno traženje "zajedničkih vanblokovskih rešenja".

Izazov miru

Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a Milorada Dodika, ocenio je nakon potpisivanja Deklaracije da je ova stranka svesna izazova koji prete "civilizovanom i mirnom razvoju evroazijskog kontinenta".
Potpredsednica SNS-a Marija Obradović izjavila je da je cilj pronalazak i stvaranje "nove politike" koja se može primeniti u građanskim društvima.
Deklaraciju su potpisali i predstavnici SNP i crnogorske Nove srpske demokratije.

Rukovodilac Centra za proučavanje savremene balkanske krize Instituta za izučavanje Slovena RAN Jelena Guskova ističe da je reč o veoma važnom aktu za koji se tek uslovno može reći da predstavlja prvu fazu u objedinjavanju i jačanju ruskog uticaja na prostoru Balkana.

- To je ipak međustranački sporazum partija koje u svojim zemljama negde imaju, a negde nemaju uticaj u kreiranju politike poput Crne Gore. Možemo reći da je ovo korak u jačanju ruskog uticaja na Balkanu samo ako svi stavovi iz Deklaracije u budućnosti postanu deo državne politike tih država. Podsetiću da je Rusija za ljude sa prostora Balkana uvek imala veliki značaj, čak i u situaciji kad su one vodile drugačiju politiku. Otuda je ovo mali, ali veoma važan korak približavanja zemalja Balkana Rusiji i regionima koji su alternativa EU, a tu mislim na evroazijski ekonomski savez - zaključuje Guskova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online