Sreda 29.06.2016.
03:00
Đ. Barović - Vesti

Zakletva Moskvi na vojnu neutralnost

Medija Centar Beograd
Prvi korak: Jelena Guskova

U saopštenju Jedinstvene Rusije stoji da su potpisnici ovog dokumenta složni da za jugoistočnu Evropu poseban značaj u "smanjenju međunarodne napetosti" predstavlja razvoj inicijative "niza balkanskih političara o formiranju teritorije suverenih neutralnih država u kojoj bi bile Srbija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina".

"Taj projekat ima za cilj da postane strateška regionalna doktrina i da u budućnosti bude ugrađena u evropska razmatranja nove kontinentalne arhitekture bezbednosti", navodi se u saopštenju Jedinstvene Rusije u kom se ocenjuje da je za problem balkanske i opšteevropske bezbednosti neophodno traženje "zajedničkih vanblokovskih rešenja".

Izazov miru

Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a Milorada Dodika, ocenio je nakon potpisivanja Deklaracije da je ova stranka svesna izazova koji prete "civilizovanom i mirnom razvoju evroazijskog kontinenta".
Potpredsednica SNS-a Marija Obradović izjavila je da je cilj pronalazak i stvaranje "nove politike" koja se može primeniti u građanskim društvima.
Deklaraciju su potpisali i predstavnici SNP i crnogorske Nove srpske demokratije.

Rukovodilac Centra za proučavanje savremene balkanske krize Instituta za izučavanje Slovena RAN Jelena Guskova ističe da je reč o veoma važnom aktu za koji se tek uslovno može reći da predstavlja prvu fazu u objedinjavanju i jačanju ruskog uticaja na prostoru Balkana.

- To je ipak međustranački sporazum partija koje u svojim zemljama negde imaju, a negde nemaju uticaj u kreiranju politike poput Crne Gore. Možemo reći da je ovo korak u jačanju ruskog uticaja na Balkanu samo ako svi stavovi iz Deklaracije u budućnosti postanu deo državne politike tih država. Podsetiću da je Rusija za ljude sa prostora Balkana uvek imala veliki značaj, čak i u situaciji kad su one vodile drugačiju politiku. Otuda je ovo mali, ali veoma važan korak približavanja zemalja Balkana Rusiji i regionima koji su alternativa EU, a tu mislim na evroazijski ekonomski savez - zaključuje Guskova.

2024 © - Vesti online