Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.06.2016.
09:35
Vestionline, Srna A

Zabrinutost Moskve zbog uvlačenja Crne Gore u NATO

Poslanici ruske Državne dume zabrinuti su zbog politike uvlačenja Crne Gore u NATO, što unosi raskol u crnogorsko društvo i stvara visok stepen socijalno-političke napetosti u toj zemlji, navodi se u obraćanju ruske Dume parlamentarcima Crne Gore, Srbije, BiH i Makedonije, kao i parlamentima država članica NATO-a i OEBS-a.

Reuters
Moskva apeluje na održavanje referenduma u Crnoj Gori

Nacrtu obraćanja, koje je predložio Komitet za međunarodna pitanja, Duma je usvojila u sredu na plenarnoj sednici.

"U cilju sprečavanja daljeg razvoja najnepovoljnijeg scenarija u Crnoj Gori, poslanici Državne dume se obraćaju sa svesrdnim apelom parlamentarcima država članica NATO-a da postanu svesni posledica po evropsku bezbednost u slučaju ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u i da podrže zahteve najkrupnijih opozicionih snaga Crne Gore usmerene na održavanje opštenarodnog referenduma, ostavljajući građanima te zemlje da slobodno izaberu svoju budućnost", navodi se u tekstu obraćanja, u koji su crnogorski štampani mediji imali uvid.

U obraćanju se, takodje navodi, da treba aktivirati neposredan dijalog u okviru bilateralnih parlamentarnih kontakata i u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a u vezi sa razmeštanjem američkih sistema protivraketne odbrane na teritoriji zemalja istočne Evrope i politikom širenja NATO-a u istočnoj i jugoistočnoj Evropi.

To je opasna politička linija, koja u svojoj biti nije usmerena na odbranu, nego na raspirivanje novog hladnog rata, smatraju u Dumi. Oni predlažu da u dijalogu poslanici zajednički ocene moguće posledice i formulišu priedloge usmerene na stvaranje uslova koji pogoduju popuštanju međunarodne tenzije.

"Poslanici Državne dume izražavaju duboku zabrinutost povodom razmeštanja u Evropi, konkretno na teritoriji Poljske i Rumunije, američkih sistema protivraketne odbrane, koji, budući da su sistemi dvostruke, tj. vojne i civilne namene, mogu biti primenjeni u ofanzivne svrhe protiv Ruske Federacije prilikom iznenadnog globalnog napada", navodi se u obraćanju.

Duma je podržala ideju o formiranju Balkanskog saveza neutralnih država, za koju se u Crnoj Gori zalaže Demokratski front.

Poslanici Državne dume pozdravljaju inicijativu balkanskih političara o stvaranju takozvanog Balkanskog vanblokovskog saveza, uz učešće Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH kao neutralnih suverenih država sa ciljem da on postane temelj arhitekture regionalne bezbednosti, navode iz ruskog Parlamenta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online