Četvrtak 23.06.2016.
09:35
Vestionline, Srna

Zabrinutost Moskve zbog uvlačenja Crne Gore u NATO

Reuters
Moskva apeluje na održavanje referenduma u Crnoj Gori

Nacrtu obraćanja, koje je predložio Komitet za međunarodna pitanja, Duma je usvojila u sredu na plenarnoj sednici.

"U cilju sprečavanja daljeg razvoja najnepovoljnijeg scenarija u Crnoj Gori, poslanici Državne dume se obraćaju sa svesrdnim apelom parlamentarcima država članica NATO-a da postanu svesni posledica po evropsku bezbednost u slučaju ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u i da podrže zahteve najkrupnijih opozicionih snaga Crne Gore usmerene na održavanje opštenarodnog referenduma, ostavljajući građanima te zemlje da slobodno izaberu svoju budućnost", navodi se u tekstu obraćanja, u koji su crnogorski štampani mediji imali uvid.

U obraćanju se, takodje navodi, da treba aktivirati neposredan dijalog u okviru bilateralnih parlamentarnih kontakata i u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a u vezi sa razmeštanjem američkih sistema protivraketne odbrane na teritoriji zemalja istočne Evrope i politikom širenja NATO-a u istočnoj i jugoistočnoj Evropi.

To je opasna politička linija, koja u svojoj biti nije usmerena na odbranu, nego na raspirivanje novog hladnog rata, smatraju u Dumi. Oni predlažu da u dijalogu poslanici zajednički ocene moguće posledice i formulišu priedloge usmerene na stvaranje uslova koji pogoduju popuštanju međunarodne tenzije.

"Poslanici Državne dume izražavaju duboku zabrinutost povodom razmeštanja u Evropi, konkretno na teritoriji Poljske i Rumunije, američkih sistema protivraketne odbrane, koji, budući da su sistemi dvostruke, tj. vojne i civilne namene, mogu biti primenjeni u ofanzivne svrhe protiv Ruske Federacije prilikom iznenadnog globalnog napada", navodi se u obraćanju.

Duma je podržala ideju o formiranju Balkanskog saveza neutralnih država, za koju se u Crnoj Gori zalaže Demokratski front.

Poslanici Državne dume pozdravljaju inicijativu balkanskih političara o stvaranju takozvanog Balkanskog vanblokovskog saveza, uz učešće Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH kao neutralnih suverenih država sa ciljem da on postane temelj arhitekture regionalne bezbednosti, navode iz ruskog Parlamenta.

2024 © - Vesti online