Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.06.2016.
19:54
Tanjug A

Šta se desilo na Vračaru: Ko to laže građane da ima većinu?

Konstitutivna sednica Skupštine opštine Vračar nije održana, jer se odbornici DS i DJB nisu pojavili. Usledili su komentari i objašnjenja odbornika iz više stranaka, a iz SNS je stigla ocena da su ove dve partije "obmanule" građane te beogradske opštine da imaju većinu.

Tanjug
Posle izbora napravljena koalicija između demokrata i pokreta Dosta je bilo. Vlast, ipak, nije konstitusiana

- Prisutno je 17 od ukupno 45 odbornika. Pošto ne postoji kvorum, nema ni uslova za bilo kakvo održavanje sednice - rekao je predsedavajući sednicom Jovan Hadži Đokić.

Hadži Đokić, koji predsedava sednicom kao najstariji odbornik, rekao je da po poslovniku ima pravo da zakaže novu sednicu, pa je odlučio da je zakaže za 24. jun u 16.00 sati. On je rekao novinarima da nije dobio nikakvo obaveštenje da odbornici DS I DJB danas neće doći.

- Mi smo svi iznenađeni, nikave informacije nismo imali - rekao je Hadžidžokić.

Šta se zapravo dogodilo - nikome nije jasno

Demokratska stranka i Dosta je bilo potpisali su 1. juna sporazum o upravljanju opštinom Vračar, posle dugog pregovaranja. Novinarima brojnih redakcija koji su došli ni posle izjava odbornika iz više stranaka nije bilo jasno šta se dogodilo.

Tako je, na primer, Branimir Kuzmanović (DS) novinarima rekao da dva odbornika liste Vračar slobodno nisu došli, jer su "bili pod pritiskom", ali je istovremeno rekao da je još pre današnjeg pokušaja konstituisanja odlučeno da će sednica biti održana 20. juna.

Strategija ili...

Odbornik DSS Filip Pančić izjavio je posle neuspele sednice skupštine opštine Vračar zbog nedostatka kvoruma, da ne veruje da je u pitanju neka strategija, već da je potrebno još malo vremena da se finalizuju neke stvari.

Redakcije, međutim, o tome nisu obaveštene, a izgleda ni LDP, čiji je odbornik Mihailo Grupković u četvrtak, uoči sednice, izjavio da da LDP neće učestvovati u "trulom kompromisu" DS i DJB, smatrajući da se razgovara isključivo o funkcijama, a ne o interesu građana.

- Vračar je simbol demokratije. Zato ne pristajemo na dogovor DS i pokreta Dosta je bilo, koji kompromituje sve ono zbog čega je ta opština posebna, praveći od nje samo još jednu u nizu političkih buvljih pijaca - rekao je Grupković za Tanjug, upitan da li LDP ostaje pri stavu da ne bude deo koalicije DS i Dosta je bilo u toj beogradskoj opštini.

Prema njegovim rečima, LDP je stoga pozvala DS da danas, nakon verifikacije odborničkih mandata, prekine sednicu i napravi još jedan krug konsultacija, kako bi Vračar dobio vlast za koju su na izborima glasali građani.

Sledeća skupština 20. juna

Uslov koji je DJB ranije postavila bio je da predsednik opštine bude iz njihovog pokreta, a posebno su insistirali na tome da to ne može da bude kandidat DS Branimir Kuzmanović, jer, kako su istakli, na Vračaru su potrebni ljudi "čiste prošlosti".

Kuzmanović pak tvrdi da je dosadašnji predsednik Skupštine opštine već odložio konstitutivnu sednicu za 20. jun, ali o tome, kaže, nisu bili obavešteni ni predsedavajući, ni pojedini odbornici...

- Jovan Haži Đokić (predsedavajući, najstariji odbornik iz SNS) je samo formalno shvatio da je predsedavajući, nije sačekao stručne službe da mu uruče podatak da je sednica odložena za 20. jun. Pri tome nije ih bilo dovoljno za kvorum. Da su oni imali kvorum od 23 odbornika, da su verifikovali mandate, mi bismo poštovali da je sednica odložena za 24. jun - naveo je Kuzmanović.

U međuvremenu je Tanjugu sat i po vremena posle otkazane sednice stigao dopis iz opštine Vračar u kome se navodi da je predsednik Skupštine opštine Aleksandar Ivanović pomerio održavanje konstitutivne sednice Skupštine opštine Vračar za 20. jun u 16 sati.

Obmanjivanje građana

Šef odborničke grupe SNS u opštini Vračar Uglješa Mrdić izjavio je, nakon odlaganja konstitutivne sednice Skupštine opštine Vračar, da je očigledno reč o još jednoj sramoti odbornika Demokratske stranke i liste Dosta je bilo, koji su mesec i po dana "obmanjivali" građane Vračara da imaju većinu.

- Danas smo očekivali formiranje vlasti u koaliciji DS i DJB, očekivali smo da čestitamo odborniku Ivanu Kljajiću iz DJB mesto predsednika opštine, ali to se nije desilo. Iskreno da vam kažem, danas smo i malo šokirani, ne znam gde je ta stara-nova vlast na Vračaru. Nema ih. Da li su se uplašili, ili su samo lagali građane Vračara po ko zna koji put, ne znam. Danas su bili prisutni odbornici sa liste SNS, SPS, odbornik DSS-Dveri i odbornik LDP. Ne znam detalje - rekao je Mrdić novinarima.

   

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online