Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 31.05.2010.
12:00
T. Zečević - Vesti A

Pljačka pod plaštom zakona

"Izvršena reforma srpskog zdrastva je odvratna šminka, a svi najvažniji zakoni iz ove oblasti kao i sve uredbe Vlade Srbije ne samo da su doprineli divljanju, već i ozakonjenju korupcije u srpskom zdravstvu", mišljenja je dr Milan Dimitrijević, član Zdravstvenog saveta Skupštine Srbije.

Ovaj bivši sekretar zdravstva Beograda kaže da se sa pljačkom novca osiguranika nastavlja u sve žešćem obliku; da su stvoreni mehanizmi te otimačine, a da svaki pokušaj zaustavljanja tog bezumlja nailazi na žestok otpor vlasti.


Kakvo je stanje danas u srpskom zdravstvu?


- Situacija je veoma depresivna i obeshrabrujuća, a nastala je usled izglasavanja nakaradnih zakonskih regulativa. Zbog toga je običan pacijent proteran na periferiju zdravstvenog sistema. Najbolje se to odslikava preko svakodnevnih žalbi bolesnih, preko sve bezobzirnijih prohteva lekara, preko listi čekanja i preko permanentnih otimanja prava pacijenata.


Rekli ste da je korupcija dosegla vrhunac?
- Korupcije je bilo i ranije, ali je bila kontrolisanog oblika. Danas ona ima snagu cunamija. A nju pospešuju dva usvojena zakona - Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zako o zdravstvenom osiguranju. Naročito je pomahinitala posle usvojene Uredbe Vlade Srbije o dopunskom radu lekara u državnim bolnicama, "vanstandardnih usluga", ozakonjenjem listi čekanja koje za nekog život znače, a za lekare sredstvo ucene i otimanja para unesrećenih.
 

Smišljeno zbunjivanje


Zašto tvrdite da su reforme samo zavaravanje naroda?
- Najbolje se vidi iz sledećeg podatka: Direktor RZZO kaže da se za zdravstvo izdvaja šest odsto bruto nacionalnog dohotka Srbije. Svetska banka je kontrolom utvrdila da su izdvajanja nešto manja od 11 odsto. A ako se zna da jedan odsto vredi 300 miliona evra, čak za 1,5 milijardi evra godišnje ne znamo gde završava. Da čoveku pamet stane pred tim podatkom.

Znači korupcije je bilo i u vreme vašeg rukovođenja beogradskim zdravstvom?
- Tek tada sam otkrio kako su sistemski građeni mehanizmi pljačke novca naših građana. Bilo je to 2003. godine kada sam pokušao da sprečim "hitan" uvoz nekoliko hiljada klima uređaja. Vreme kada mnoge bolnice nisu imale lekova, sapuna za pranje ruku, sanitetskog materijala.

Tražio sam prvo da se kupe ta nedostajuća sredstva. Potom sam krenuo da proverim cene tih aparata. U slobodnoj prodaji koštali su 22.000 dinara, a Beograd je trebalo nabavljaču da plati po komadu 33.000 dinara.

Odbio sam da potpišem taj nalog. Uveče na telefonskoj sednici Izvršnog saveta bio sam smenjen. Potom su uređaji kupljeni i sve se zataškalo. Danas su takve narudžbine milionske, ali u evrima...


Vlast tvrdi, reforma je završena, vi kažete reforma je šminka?
- Reforma srpskog zdravstva je farsa, obmana, šminka. A evo i zašto - posle te reforme mi ništa ne znamo šta se u tom zdravstvu događa. Nije nam poznat nacionalni zdravstveni račun, ne znamo šta je javna potrošnja, ne znamo koliko zdravstvo dodatno troši, koliko pacijenti daju iz svoga džepa lekarima, koliko plaćaju preglede, operacije, razna lečenja. Sve je tajna.

Dalje, Ustav je izjednačio privatni i državni sektor, ali privatni lekari i dalje ne mogu da pišu recepte, ne mogu da otvaraju bolovanja. Ali zato ministar zdravlja i direktor Fonda mogu naše obolele da o državnom trošku šalju u Tursku na operacije, ali naši građani ne mogu da se operišu u našim privatnim bolnicama o trošku Fonda. To su reforme, ali za privatne džepove.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.05.2011. 11:23
nista novo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online