Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.02.2019.
00:24
D. Dekić - Vesti A

Lažna opozicija protiv - lažova

Lažna i prava opozicija, "fantomski poslanici", "preletači", zahtev za smenu predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković i krivične prijave, obeležili su ovonedeljno vanredno parlamentarno zasedanje.

Tanjug
Izvinjenje i optužbe: Aleksandar Martinović u parlamentu

Do novog varničenja došlo je kada su opozicioni poslanici, koji inače bojkotuju rad Skupštine, optužili vlast da je tekuće zasedanje zakazala potpisima poslanika među kojima i petoro bivših, kako su ih nazvali "fantomskih". Zbog tog propusta tražili su ostavku Gojkovićeve, a poslanik Demokratske stranke Balša Božović podneo je krivične prijave.

U odbranu Gojkovićeve stao je njen partijski kolega, šef Poslaničkog kluba naprednjaka Aleksandar Martinović, tvrdnjom da je on kriv za tu "tehničku grešku", jer joj je pustio stari spisak poslanika.

- Izvinjavam se svim narodnim poslanicma i predsednici Skupštine - kazao je Martinović i opoziciju optužio da se "smeje u lice građanima", jer na njihovom navodnom ugovoru sa narodom ne samo da nema potpisa naroda, već nema ni njihovog.

Ne može izvinjenje, uzvratio je Balša Božović, rekavši da nije dovoljno, jer je reč o "falsifikovanju i podmetanju" potpisa osoba koje su podnele ostavke na mesto poslanika.

- Podneo sam krivičnu prijavu protiv svih odgovornih. Nećemo odustati i povući se pred onima koji ponižavaju i građane i Skupštinu i državu - naveo je poslanik DS.

Bojkot zasedanja je povod za teške reči i među parlamentarnom opozicijom. Lider i poslanik Dveri Boško Obradović, svrstao je čelnika i poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka u "lažnu opoziciju", a Čanak mu uzvratio da je "uspaljeni lažov".

- Ovo je nova slika, prazna mesta opozicije koja je napustila lažnu Skupštinu i lažna opozicija na čelu sa Šešeljem, Čankom i Čedom, koja daje privid demokratije, napisao je, između ostalog, Obradović na Tviteru uz fotografiju poluprazne skupštinske sale, a Čanak mu uzvratio: "LSV nije u Skupštini, a Boško Obradović je uspaljeni lažov. E, zato nećemo na istu stranu ulice sa takvima."

Lider LSV Čedomir Jovanović podržava proteste, ali ne i bojkot, jer ne može s opozicijom koja "koketira sa populistima i desničarima".

U parlamentu nova pretumbavanja poslanika. Naprednjacima je pristupila poslanica sa liste Saše Radulovića Dosta je bilo Andrijana Avramov, a nestranački poslanik Dveri Miladin Ševarlić, preselio se u nezavisne poslanike. On nije prihvatio odluku o bojkotu zasedanja, pa je ta stranka saopštila da više nije njihov poslanik.

Vladajuća većina je dan uoči Sretenja, usvojila više zakona, među kojima zakonski set iz oblasti obrazovanja i Ugovor sa SAD o izručenju građana.

Srbija na Zapadu

Opozicija ne prestaje da se deli i razvrstava u nove grupacije. Osnivanje pokreta najavio je i kandidat na nedavnim izborima za predsednika Pokreta slobodnih građana Aleksandar Olenik, koji je izgubio u trci sa glumcem Sergejem Trifunovićem. On je kazao da će sa kolegama iz PSG nezadovoljnim izborom Trifunovića za predsednika PSG, formirati novi pokret čija je osnova dosledno zalaganje za "Srbiju na Zapadu".

Za 15 meseci 14 sednica

Parlamentarna Stranka moderne Srbije izračunala je da je od decembra 2017, održano 14 sednica, od čega devet redovnih, pet vanrednih. Pretpostavili su da vladajuća većina, ako je podnela 300 amandmana na svakoj sednici, što je ukupno 4.200, za koje poslanici, inače, ne glasaju.

- Poslato je više od 4.200 poruka lične prirode predsedniku države i predstavnicima Vlade, usvojeno 286 akata, od čega 150 zakona, najčešće po hitnoj proceduri, 76 sporazuma i 60 odluka - saopštili su ocenivši da ovakvim radom nije unapređen kvalitet života građana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online