Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 25.04.2016.
10:49
Vestionline A

Zapadni mediji: Proevropski Vučić "potukao" proruske snage!

Zapadne agencije javile su u ponedeljak da preliminarni izborni rezultati u Srbiji pokazuju da su "proevropski orijentisani naprednjaci" osvojili ubedljivu pobedu, a američki AP ističe da je stranka Aleksandra Vučića daleko iza sebe ostavila "proruske snage".

Tanjug
Zapad egzalitiran Vučićevom pobedom, samo pohvale

Prema američkoj agenciji AP, trijumf SNS premijera Aleksandra Vučića znači da će Srbija nastaviti putem prema članstvu u EU, uprkos protivljenju desničarskih stranaka, koje žele bliske veze sa tradicionalnim slovenskim saveznikom Rusijom. 

Pred "moćnim" Vučićem je sada zadatak da reformiše neefikasne državne kompanije i glomazni javni sektor, ističe francuska agencija AFP i podseća da je i sam Vučić, po objavljivanju rezultata, rekao da su se građani opredelili za evropsku integraciju i poverili mu "ogromnu odgovornost".

Ruska agencija TASS javlja da je prema preliminarnim rezultatima RIK-a koalicija "Aleksandar Vučić- Srbija pobeđuje" osvojila 49,3 odsto glasova.

Italijanska agencija Ansa navodi da rezultati potvrđuju veliki uspeh Vučića i njegove SNS a da će u skupštinu ući i SPS, SRS i DS dok su druge stranke odmah kod praga. 

Američki AP takođe citira izjavu Vučića da "rezultati pokazuju snažnu podršku demokratiji, reformama i evropskoj integraciji", i podseća da se na Zapadu strahovalo da bi izbori mogli okrenuti Srbiju dalje u desno i prema Rusiji.

- Svako buđenje nacionalizima na Balkanu se smatra opasnijim nego u ostalim delovima itočne Erope zbog ratova 1990. - navodi AP.

AFP u analizi ishoda vanrednih parlamentarnih izbora ističe još i da je proevropski premijer Vučih proglasio pobedu a da je njegova stranaka na putu da dobije oko polovinu glasova, uz dosadašnje koalicione partnere, socijaliste, na drugom mestu. 

U skupštinu se posle četiri godine vraćaju i radikali, predvođeni ultranacionalistom Vojislavom Šešeljem, koji je nedavno oslobođen optužbi za ratne zločine tokom sukoba 1990-ih, navodi francuska agencija.

AFP podseća da je Vučić raspisao prevremene izbore rekavši da mu je potreban jasan mandat da nastavi potencijalno nepopularne reforme koje traži EU, te ukazuje da njegovi kritičari smatraju da je glasanje bilo pokušaj da se konsoliduje vlast i izražavaju zabrinutost zbog Vučićevih autoritarnih tendencija, uključujući suzbijanje medijskih sloboda.

U tekstu se podseća da je "tvrdokorni Šešelj", "koji bi sada mogao postati vodeća opoziciona ličnost u skupštini", vodio praktično antizapadnu kampanju, podsećajući na bombardovanje Srbije od strane NATO i pozivajući na približavanje Rusije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 25.04.2016. 10:58
Е,Руси,Руси,сада ћете имати још једну чланицу НАТО-а и још једног непријатеља више.То нам је реалност!
Ponedeljak 25.04.2016. 10:58
Samo neka se teše zapadni mediji ! A šta ćemo sa Nenadom Popovićem (SNP) koji je proruski orijentisan ? Šta ćemo sa SRS i DSS-Dveri, koji su ušli u parlament ? A tek šta ćemo sa stvarno proevropski orijentisanim strankama na čelu sa DS, koji su jedva prošli cenzus ?
Ponedeljak 25.04.2016. 12:46
Samo vi maštajte da su proruske snage potučene.U njegovoj koaliciji je najjača proruska stranka Nenada Popovića.Ne sme Vučić okrenuti ledja Rusima jer će ga kazniti srpska ruka.A s vama su počeli prljavi posao DOS_manlije on je morao prihvatiti obaveze koje je država u vreme DOS-manlijskog terora preuzela.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online