Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 26.04.2016.
12:29
Vestionline A

Rusija zadovoljna rezultatima izbora, moći će da utiče na Vučića

Ulazak proruske opozicije u parlament Srbije veoma je dobar rezultat i ide na ruku Moskvi, jer će sada moći mnogo jednostavnije da utiče na premijera Srbije Aleksandra Vučića, ocenio je ruski politikolog Nikita Bondarjov.

Tanjug
Rusi smatraju da je Vučićeva vlast donekle ograničena

Bondarjov koji je načelnik grupe za balkanske zemlje ruskog Instituta za strateška istraživanja (RISI), osnovanog odlukom predsednika Vladimira Putina, u autorskom članku u "Izvestiji" navodi da su rezultati izbora u Srbiji povoljni za Rusiju.

- Vučić i njegova Srpska napredna stranka (SNS) očuvali su većinu u parlamentu. To jest, reč je o nastavku politike, ali pri tom imamo promene koje mogu ići na ruku Moskvi u slučaju neočekivanih antiruskih pojava - navodi politikolog RISI - instituta koji je jedan od vodećih kreatora spoljne politike Rusije.

On ocenjuje da "Srbi pokušavaju da sede na dve stolice" i da Vučić predlaže program koji odražava takvo viđenje sveta.

- Veoma ne žele da uđu u NATO, ali žele u EU; oni veoma vole Rusiju, ali ne vole mnogo rusku rublju; kategorički su protiv odvajanja Kosova, ali ne predstavljaju baš najbolje šta će da čine - ocenjuje Bondarjov.

- Oni (SNS) izjavljuju da neće ući u NATO, ali su pri tom potpisali sporazum o logističkoj podršci, kojim je NATO dobio sve što može od Srbije. Vučić obećava da neće priznati Kosovo, ali je faktički dao na Kosovu sve što je mogao i srpsko stanovništvo potpuno zavisti od vlasti u Prištini. Vučić i SNS mnogo rade za ulazak Srbije u EU, ali se paralelno trude da očuvaju i dobre odnose sa Rusijom - ocenio je Bondarjov.

Dva pitanja za Srbiju

Tanjug
Nebojša Stefanović i Bratislav Gašić

On navodi da su važna dva pitanja - da li Srbiju čekaju u EU i da li su spremni da je prime dok nije rešen kosovski problem, kao i da li su Srbi "spremni da žrtvuju prijateljstvo sa Rusijom".

Bondarjov smatra da će za Srbiju biti "veoma bolno" ukoliko EU bude zahtevala priključivanje ekonomskim sankcijama Rusiji, i upozorava da "mnogo Srba radi u Rusiji", "izvoz srpske robe u Rusiju biće doveden u pitanje, što je za Srbe važan izvor prihoda". Pored toga, dodaje politikolog, ćerka Gasproma - NIS čini trećinu do polovine godišnjeg budžeta zemlje.

- I ovde svoju ulogu mogu da odigraju promene u sastavu parlamenta - ocenjuje Bondarjov i navodi da u prethodnom sastavu skupštine Vučić "nije imao opoziciju ni s desne ni sa leve strane", ali da se sada situacija promenila.

- Ako se Vučić odrekne Kosova ili okrene leđa Rusiji, biće protesta, ljudi će izaći na ulice. Uzimajući u obzir da su u parlament ušle otvoreno opozicione partije, taj protest će biti podržan i van parlamenta, što znači da će biti mnogo komplikovanije ignorisati ga - ocenjuje Bondarjov.

- To čini situaciju u Srbiji mnogo drugačijom od one koja je postojala pre dve godine. I za nas je to veoma dobar rezultat. Sa Vučićem smo i ranije uspešno radili, ali sada, kada postoji parlamentarna opozicija, biće nam mnogo lakše da sa njim radimo - zaključio je Bondarjov.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.04.2016. 12:44
Vučić je pobedio ali ovo je pirova pobeda . Posle ovih izbora kraj mu je TU . GOTOV JE !
Utorak 26.04.2016. 14:18
.............e ali aMerika nije zadovoljna.Pa sad odlučite-dali aMerika vama braćo Srbi želi dobro.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online