Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 28.05.2010.
22:14
Tanjug A

Zilkić: Muslimani u Srbiji su slobodni!

Islamska zajednica Srbije kojom rukovodi reis-ul-ulema Adem Zilkić obeležila je večeras 142 godinu od svog osnivanja u Republici Srbiji. Obraćajući se prisutnima, na prijemu u Skupštini grada Beograda, Zilkić je izrazio zadovoljstvo što ta islamska zajednica svoje aktivnosti razvija u državi u kojoj, kako je rekao, muslimani uživaju sva prava i slobode pođednako kao druge crkve i verske zajednice.

 Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić priredio je u svečanoj sali Starog dvora svečani prijem povodom 142. godišnjice osnivanja
 

On je, međutim, izrazio zabrinutost zbog dela njihove sabraće koja su se "otrgla", njihove bahatosti i retorike koja, kako je ocenio, nije dobra za zajednicu i suživot sa drugima.

U Srbiji deluju dve opcije islamske zajednice - Islamska zajednica Srbije i Islamska zajednica u Srbiji, na čijem je čelu glavni muftija Muamer Zukorlić, koji je ovih dana postao i nosilac liste Bošnjačke kulturne zajednice na predstojećim izborima za Nacionalni savet Bošnjaka, 6. juna.


Dve opcije se međusobno ne priznaju, a njihovi sukobi su česti.

Zilkić je rekao da je stanje u islamskoj zajednici prešlo "na teren" politike, i ocenio da nema dovoljno sluha da se "stavi tačka" na sve nesporazume.

Zukorlićeva zajednica organizaciono i duhovno pripada Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i reis-ul-ulemu Mustafu Cerića priznaje za jedinog poglavara.


Godišnjicu osnivanja Islamske zajednice u Srbiji vrhovnom poglavaru Zilkiću je čestigao predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić.


Antić je Zilkiću poželeo puno uspeha u radu i ispunjavanju verskih dužnosti na dobrobit Islamske zajednice.


"U iskrenoj nameri da doprinesemo još boljim odnosima i razumevanju, kao i unapređenju dijaloga sa svim verskim zajednicama, Skupština grada Beograda se dobronamerno i blagonaklono odnosi prema svojim građanima islamske veroispovesti'', istakao je Antić u čestitki.

Skupu su prisustvovali ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin, ministar odbrane Dragan Šutanovac, episkop hvostanski Atansije Rakita, direktor Bezbednosno informativne agencije Saša Vukadinović, predstavnici drugih verskih zajednica, Vojske Srbije i diplomatskog kora.

POVEZANE VESTI

Subota 29.05.2010. 09:34
Ovo je vise nego jasno. Recimo u Kragujevcu je ove godine pocela verska nastava za muslimansku decu i niko od cetnika ih nije koknuo. Zive kao svi drugi ljudi u Srbiji, sa svim teskocama sa kojima se krizi suocavamo. Medjutim, ne treba zaboraviti da je ambasador USA Kameron Manter svojevremeno ucinio prvu posetu van Beograda onom Zukorlicu koji ne propusta priliku da uvek pljuje po Srbiji. Time je jasno stavio do znanja da ta velika zemlja racuna na Zukorlica i podrzava njegove nastupe, a ne na ovog Zilkica koji se trudi da izgradi sa nama Srbima pravo multietnicko drustvo, sa medjusobnim uvazavanjem svih.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online