Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 13.03.2014.
23:36
Beta A

BG: Muslimani dobili mesto za molitvu u kasarni

U kasarni "Banjica" u Beogradu otvoreno je mesto za molitvu muslimana, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije. Bogoslužbeno mesto otvorio je reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić, a bogosluženja za pripadnike Vojske Srbije islamske veroispovesti služe se i u kapeli u novopazarskoj kasarni.

Prostor za molitvu vojnika - muslimana
 

To je potvrda demokratskog puta Srbije i vraćanje pravde posle sedam decenija. Prostorije koje danas otvaramo, biće od velike pomoći pripadnicima Vojske Srbije, članovima islamske verske zajednice, jer je u veri rešenje za teskobu duha, a čovek je biće slobode, rekao je Zilkić, koji se zahvalio Ministarstvu odbrane jer je prostor opremljen prema islamskim običajima i "u potpunosti priveden nameni".

Bogoslužbeno mesto otvorio je reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić
 

Otvaranju su prisustvovali ministar odbrane Nebojša Rodić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, članovi Kolegijuma Generalštaba, direktor Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Bratislav Petković i drugi predstavnici Vojske Srbije, kao i Armije Alžira.

Diković je Zilkiću uručio plaketu Vojske Srbije, a muftija je uzvratio zahvalnicama Rodiću, Dikoviću, general-majoru Slađanu Đorđeviću, brigadnom generalu Dušku Žarkoviću, pukovnicima Stevici Karapandžinu i Petru Boškoviću i potpukovniku Mikanu Vasiljeviću.

Zilkić sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Ljubišom Dikovićem
 

Načelnik Uprave za ljudske resurse Slađan Đorđević rekao je da Vojska Srbije, u skladu sa uredbom i sporazumom, nastavlja da razvija versku službu u Vojsci čime se stvaraju pretpostavke za ostvarenje Ustavom garantovanog prava na slobodu veroispovesti svih pripadnika Vojske.

Đorđević je izrazio nadu da će vojni imam i vernici koji se budu molili u tom prostoru naći mir i "graditi sebe u cilju izgradnje operativnih sposobnosti VS i unapređenju svojih moralnih i duhovnih vrlina".

POVEZANE VESTI

Petak 14.03.2014. 01:52
Bravo braco Srbi , to je ono sto me cini srecnim ...Mi smo jedan narod izvorno sa istim korjenom i jezikom a vjera je slobodan izbor ...Treba da se vise konacno jednom shvati da smo jedan narod i da treba zajdnickim snagama da branimo nas zivotni prostor ..
Četvrtak 13.03.2014. 23:43
Наравно,треба тако.Они су Срби исламске вере.
Petak 14.03.2014. 00:09
To je postovanje ljudskih prava.Bas me interesuje dali to ima i u drugim drzavama posebno u USA pa ako moze neko da mi odgovori.Hvala.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online