Petak 28.05.2010.
22:14
Tanjug

Zilkić: Muslimani u Srbiji su slobodni!

 Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić priredio je u svečanoj sali Starog dvora svečani prijem povodom 142. godišnjice osnivanja
 

On je, međutim, izrazio zabrinutost zbog dela njihove sabraće koja su se "otrgla", njihove bahatosti i retorike koja, kako je ocenio, nije dobra za zajednicu i suživot sa drugima.

U Srbiji deluju dve opcije islamske zajednice - Islamska zajednica Srbije i Islamska zajednica u Srbiji, na čijem je čelu glavni muftija Muamer Zukorlić, koji je ovih dana postao i nosilac liste Bošnjačke kulturne zajednice na predstojećim izborima za Nacionalni savet Bošnjaka, 6. juna.


Dve opcije se međusobno ne priznaju, a njihovi sukobi su česti.

Zilkić je rekao da je stanje u islamskoj zajednici prešlo "na teren" politike, i ocenio da nema dovoljno sluha da se "stavi tačka" na sve nesporazume.

Zukorlićeva zajednica organizaciono i duhovno pripada Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i reis-ul-ulemu Mustafu Cerića priznaje za jedinog poglavara.


Godišnjicu osnivanja Islamske zajednice u Srbiji vrhovnom poglavaru Zilkiću je čestigao predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić.


Antić je Zilkiću poželeo puno uspeha u radu i ispunjavanju verskih dužnosti na dobrobit Islamske zajednice.


"U iskrenoj nameri da doprinesemo još boljim odnosima i razumevanju, kao i unapređenju dijaloga sa svim verskim zajednicama, Skupština grada Beograda se dobronamerno i blagonaklono odnosi prema svojim građanima islamske veroispovesti'', istakao je Antić u čestitki.

Skupu su prisustvovali ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin, ministar odbrane Dragan Šutanovac, episkop hvostanski Atansije Rakita, direktor Bezbednosno informativne agencije Saša Vukadinović, predstavnici drugih verskih zajednica, Vojske Srbije i diplomatskog kora.

2024 © - Vesti online